FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: UFEC
Foto: UFEC

Notícies - 29/11/2022

Les federacions catalanes s’uneixen contra la ‘Ley del Deporte’

Federats

En un acte en el que han participat les 71 federacions esportives de Catalunya i representants de les unions de federacions d’Aragó, el País Basc i Castella Lleó, s’han presentat els eixos en els que la nova llei posa en entredit l’autonomia i supervivència de les federacions autonòmiques; l’eliminació del reconeixement internacional de l’esport català, l’abús econòmic a les federacions autonòmiques i la falta de recursos per les mateixes.

Jordi Merino, president de la FEEC i Gerard Esteva, president UFEC, en un moment de la jornada.
Jordi Merino, president de la FEEC i Gerard Esteva, president UFEC, en un moment de la jornada.

La FEEC ha participat en aquest acte amb el Secretari General, Xavier Gràcia i el mateix president, Jordi Merino que han estat presents de l’acte. Merino ja va anunciar a l’Assemblea General Extraordinària de la FEEC, que es va fer a Sant Feliu de Codines aquest dissabte 26 de novembre, que la nova proposta esportiva del govern estatal, era una amenaça important per les federacions catalanes.

Els punts han estat presentats per Xavi March, president de la FC de Gimnàstica, Benjamí Pons, de la FC Patinatge, Ignasi Planes de la FC de Rugby, Francina Guardiola de la FC Triatló i Maribel Zamora de la FC de Voleibol.

Gerard Esteva, president de la UFEC, ha denunciat que la Ley del Deporte “extorsiona econòmicament a les federacions autonòmiques i catalanes per finançar els luxes de les estructures de les federacions estatals amb allò que la subvenció estatal no els hi permet, sense que aquestes aportin cap contraprestació a l’esport base”.

A més, Esteva ha recalcat que el fet que el Consejo Superior de Deportes (CSD) hagi d’autoritzar la participació de les seleccions catalanes a competicions internacionals i l’organització de competicions suprautonòmiques “ens fa retrocedir a la època de la dictadura, on l’esport català tenia prohibit la seva projecció internacional”.

Davant els greuges que la nova llei produirà a les federacions autonòmiques, Esteva ha instat als polítics catalans a defensar l’esport, fent valer l’Article 200 de l’estatut d’autonomia, per la Projecció Internacional de les organitzacions de Catalunya. Així, Esteva ha volgut “interpel·lar directament” al president de la generalitat de Catalunya, Molt Honorable Pere Aragonés, a que “s’impliqui en aquesta lluita, perquè no és una lluita de l’esport català sinó de Catalunya”.

Des de la UFEC s’ha enviat avui mateix una carta al President per convenir una reunió urgent i traçar una estratègia conjunta abans de l’aprovació definitiva de la llei estatal de l’esport.

La federació d’automobilisme, en procés de desintegració

Durant l’acte, també s’ha explicat la situació actual de la Federació Catalana d’Automobilisme (FCA). A finals del 2020, la federació espanyola va imposar de manera unilateral l’establiment de quotes de participació per a les federacions autonòmiques i ara pretén fer efectiva l’amenaça de desintegració.

El juny passat es va arribar a un acord amb les dues federacions, el CSD i la Secretaria General de l’Esport, convenint que la FCA pagués la quantitat que es creiés necessària i que el CSD abonaria la diferència. Joan Ollé, president de la FCA ha aclarat: “hem complert la nostra part del pacte i ells segueixen amb la idea de desintegrar-nos”.

Per Ollé, “ni el cobrament de les quotes d’integració basades en els imports de la tramitació de llicències, ni el procés de ‘desintegració’ s’ajusten a la llei de l’esport estatal ni a la llei de l’esport de Catalunya, per això defensem els nostres drets amb els mitjans legals que tenim a disposició”.

Davant aquesta situació Ollé ha denunciat que la desintegració “és un ‘155 esportiu’ a la FCA”, i significaria l’establiment d’una delegació esportiva “que potencialment estaria al servei de la Federació espanyola i no dels esportistes i l’esport català”, ha sentenciat.