FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 29/07/2014

L’alpinisme català continua marcant fites als cims més alts del planeta

Alpinisme

Dos alpinistes catalans han estat notícia aquest cap de setmana: Òscar Cadiac, perquè ha hagut de renunciar a l’últim cim de 8.000 metres que li queda per completar els 14 que hi ha al planeta, i Ferran Latorre, perquè ha coronat el K2 i ja té deu cims de 8.000 metres a la seva trajectòria alpinística. La intenció de Latorre, com de Cadiach, es fer tots els cims de vuit mil metres, i acabar al de l’Everest, on van començar junts la gesta.

L’alpinista Ferran Latorre va coronar aquest dissabte el K2, de 8.611 metres, a les dues del migdia. Tot i que no va informar-ne directament, la gesta es va poder seguir en directe a través de la ruta marcada en GPS al web de l’expedició. El K2 és un dels 14 cims de 8.000 metres que hi ha al planeta, el primer en dificultat, segons els alpinistes, i la segona muntanya més alta del món després de l’Everest. Està situada al Karakoram, una secció de la serralada de l’Himàlaia, a la frontera entre la Xina i el Pakistan, dins la disputada regió del Caixmir.

Retirada prudent de l’expedició de Cadiach

L’alpinista Òscar Cadiach va fer marxa enrere a una vintena de metres d’alçada del cim del Broad Peak. Els membres de l’expedició van confirmar en un comunicat breu que, en l’intent d’atac al cim, la metgessa Anna Pujol va sofrir congelacions de segon grau als dits dels dos peus. El dissabte 27, tal com va informar la FEEC va ser evacuada del camp base amb helicòpter, acompanyada pel cap d’expedició, Òscar Cadiach. Aleshores, la resta de membres, que es trobaven en perfecte estat de salut, es van desplaçar al camp base de Latorre per celebrar la seva gesta i tenen previst continuar amb el pla previst i tornar a Barcelona el proper 6 d’agost.

Per fer el cim, Òscar Cadiach anava acompanyat de la metgessa Anna Pujol, del Centre Excursionista Pontsicà; Joan Marc Flores, del Centre Excursionista de Santa Perpètua; Oriol Ribas, del Club Esportiu Universitari Enginyers de Telecos; i Jesús Morales, president de la Unió Excursionista Catalunya d’Horta. Finalment, Ribas va fer el cim en solitari hores després, i Morales també ho va aconseguir al dia següent. Aquesta és la dotzena muntanya més alta de la Terra i la quarta més alta del Pakistan. Està situada al Karakoram, a la frontera entre la Xina i el Pakistan, a uns escasos vuit quilòmetres del K2.

Notícies sobre alpinisme al web de la FEEC.