FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: ACFB
Foto: ACFB

Notícies - 17/10/2022

L’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona bufa 100 espelmes

Excursionisme Entitats

L’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona (ACFB) es va fundar l’any 1922 amb el nom d’Agrupació Sardanista de Barcelona, esdevenint actualment una de les entitats culturals més veteranes en l’àmbit barceloní. L’entitat, al llarg de la seva trajectòria, ha estat distingida amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1988) i la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona (1997), així com amb altres distincions de l’àmbit sardanista i cultural de Catalunya i reconeguda per la seva activitat cultural per la UNESCO.

Pel que fa a la secció Grup de Muntanya de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona dedicada a l’excursionisme, aquesta fou creada l’any 1954 i el 1959 ingressà a la “Federación Española de Montañismo”, i més tard a la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, en instituir-se aquest organisme.

En el transcurs dels més de seixanta anys de la seva existència ha desenvolupat infinitat d’actes excursionistes per tot Catalunya i ha organitzat activitats intersocials ben remarcables i reeixides dins de l’excursionisme català, destacant-ne, entre d’altres, La Renovació de la Flama de la Llengua Catalana el 1973 i 1998, el Campament General de Catalunya a Falgars el 1989 i a l’Esquirol el 1998, La Marxa i Aplec Excursionista de Veterans el 1992, etc .

L’ACFB ha estat una de les entitats emblema de les entitats culturals del país i també la seva secció excursionista. En aquests 100 anys d’història s’ha convertit en tot un referent del món associatiu i ho ha demotrat amb diferents activitats repartides no només a Barcelona, si no, arreu del territori. Cal destacatar entre altres el manteniment del GR 172 de Piera a el Barranc de les Comes (Collbató) que s’encarrega de forma voluntària la mateixa entitat.

Aquests pròxims mesos des de l’ACFB s’han programat diferents actes per a celebrar aquest centenari que viurà el seu tret de sortida institucional aquest 25 d’octubre amb el pregó que es farà al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.