FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Òmnium Cultural
Foto: Òmnium Cultural

Notícies - 18/03/2024

La Trobada anual d’equips de foc traça les primeres passes de la Flama del Canigó

Maresme Cultura

El passat dissabte 16 de març es va organitzar la Trobada anual d’equips de foc que serveix per a traçar les primeres passes de la Flama del Canigó.

Enguany, l’acte va tenir lloc a l’Espai Cultural Calisai, d’Arenys de Mar, i va comptar amb la presència de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, Òmnium Cultural, l’Ajuntament del municipi i dels mateixos equips de foc dels Països Catalans, amb el d’Arenys de Mar com a organitzador de la trobada.

La jornada tenia com a objectiu teixir els punts imprescindibles d’aquesta activitat cultural. Així és que, per a començar, es va crear l’Associació Coordinadora de la Flama del Canigó, amb Joan Tort a la presidència. A més, es va redactar un conveni de col·laboració de la FEEC i Òmnium Cultural amb aquesta associació.

Igualment, es van definir altres aspectes d’aquesta activitat cultural com l’autoria del manifest de la Flama del Canigó, que serà a càrrec de l’escriptora i periodista Núria Cadenes; la data del pròxim congrés d’enguany i del vinent, fixat l’11 de maig a Sant Climent de Llobregat i a Canet de Rosselló, o les estratègies i normatives de seguretat per a la regeneració i distribució de la flama, de la mà de Josep Maria Silvestre, cap de l’Àrea de Seguretat de la FEEC, i de Jaume Torralba, del cos d’Agents Rurals.

En el marc de l’acte, també es va fer un repàs i valoració de la Flama del Canigó tot presentant-ne la memòria del 2023.

La Flama del Canigó

La Flama del Canigó és la festa popular d’encesa dels focs de Sant Joan, també un símbol de germanor, que s’estén pels Països Catalans. Cada any, la matinada del 22 al 23 de juny, la Flama es renova al cim del Canigó. Després, els diversos equips de foc i persones voluntàries la distribueixen arreu del territori per tal d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan.