FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 04/02/2016

La Selecció Catalana de Raquetes de neu entre les favorites al Campionat del Món

Raquetes de neu

La popular cursa Caspolada al Chiaro di Luna, que es disputa a Vezza d’Oglio (Itàlia), acollirà aquest dissabte 6 de febrer el Campionat del Món de Raquetes de Neu. La Selecció Catalana de Raquetes de Neu de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ha estat preparant aquesta prova des de l’inici de temporada i competirà amb tots els seus integrants.

Els corredors de la selecció presents a la Caspolada seran: Gabriel Crosas (Centre Excursionista de Torelló), Sílvia Leal (Centre Excursionista Pontsicà), Jordi Uró (Associació Esportiva Mountain Runners del Berguedà), Rosa Valls (Associació Esportiva Mountain Runners del Berguedà), Ragna Debats (Club Esportiu de Muntanya La Cameta Coixa), Jan Margarit (Associació Esportiva Mountain Runners del Berguedà), Marc Traserra (Club Excursionista Voltregranès ARS), i el propi seleccionador Just Sociats (Centre Excursionista de Terrassa).

Els bons resultats dels atletes catalans durant  la temporada a la també italiana Ciaspolada, i sobre tot a la Siljan Snowshoe a Suècia, els col·loquen entre els favorits per pujar al podi al campionat mundial.

Entrevista a Just Sociats

Abans de la important cita mundial hem parlat amb el seleccionador català Just Sociats. Ens explica com és la cursa, qui són els favorits i quina és la situació actual de la Selecció Catalana de Raquetes de Neu de la FEEC al panorama internacional.

Qui has convocat per anar al Campionat del Món?

Anem tot l’equip. El campionat mundial és l’objectiu de l’any. No tot el grup està al mateix nivell de forma però és important que estiguem tots allà representant a Catalunya. No només per la part competitiva, sinó també per tot el que envolta a una prova d’aquesta magnitud.

Com és La Caspolada?

Aquesta cursa no l’he corregut mai, però estudiant el recorregut he vist que és molt similar a una altra cursa que ja havia fet a Itàlia. Surts des del poble i encares el traçat d’una pista d’esquí de fons, quan portes la meitat de la distància feta, gires, i tens 4,5 quilòmetres de baixada. Uns 9 quilòmetres en total. És una cursa molt ràpida, amb una solta volta al circuit, i quasi sense desnivell, uns 50 o 60 metres. Es pot fer en uns 40 minuts.

Tenint en compte les condicions de la cursa, creus que teniu possibilitats d’estar al podi?

Països com Itàlia, Estats Units, Suïssa o França acostumen a portar els millors corredors a una cursa com aquesta. Els dos grans favorits en categoria masculina són els italians Alex Baldaccini i Alessandro Rambaldin, que ja van guanyar la Ciaspolada. Estan un punt per sobre de la resta. Nosaltres lluitarem per aconseguir estar entre els cinc millors. A la selecció els perfils dels corredors són molt diferents. Per els qui som més corredors ens afavoreix un circuit així, per els més muntanyencs potser és més complicat. Però és difícil de preveure, i independentment del circuit, hem de córrer per estar entre els millors.

Passat el campionat mundial, veurem córrer a la selecció més a prop de casa?

El 6 de març estarem a la Guils Fontanera (Baixa Cerdanya), que és un open internacional europeu. Em fa especial il·lusió estar amb la selecció en aquesta cursa. Correm a casa i intentarem que vinguin el màxim nombre d’atletes europeus, a banda de tots els corredors locals. Participant a curses de Suècia o Itàlia com a seleccionador també fas tasques d’ambaixador. Estàs allà en nom de la FEEC i de la selecció, i treballes per a que altres federacions i atletes et coneguin i vulguin venir a córrer les curses que organitzem a Catalunya.

Esteu aconseguint grans resultats aquesta temporada i els mitjans de comunicació se’n fan ressò. Com vius aquest moment tenint en compte que la Selecció Catalana de Raquetes de la FEEC està reconeguda com a membre nacional de ple dret de la Federació Internacional de Raquetes de Neu?

Som un referent a nivell europeu i mundial. Com a atleta sempre ha sigut un orgull córrer per la selecció catalana. Ara, com a seleccionador ho estic vivint també des de l’altra banda. Ja no és només competir el dia de la cursa. Hi ha molta feina prèvia: treball conjunt amb altres federacions, amb els organitzadors de les curses, amb altres corredors, etc. A Catalunya, i concretament des de la FEEC, s’està fent un gran treball amb aquest esport. Les federacions de països molt més grans que el nostre no inverteixen tants esforços. Això et dona molta energia i motivació per seguir endavant. El sentiments positius i el que et transmeten altres federacions envers a la feina que fem aquí és un orgull, tant a nivell esportiu com a nivell de país.

Fotografia / Marcial Alemán

[table id=201 /]