FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 05/01/2022

La FEEC tindrà el seu catorzè refugi guardat a l’Albiol, porta d’entrada a les muntanyes de Prades

Baix Camp BTT Curses per Muntanya Excursionisme Refugis

El president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), Jordi Merino, va rubricar ahir amb Andreu Carrasco, alcalde de l’Albiol, el contracte mitjançant el qual la FEEC tindrà la concessió administrativa de l’alberg excursionista de l’Albiol “Josep Golorons” per a la seva explotació durant els propers vuit anys, prorrogables.

La signatura d’aquest contracte és conseqüència que la FEEC va presentar un projecte que va obtenir la millor puntuació en el concurs de licitació que l’Ajuntament va publicar al llarg d’aquest estiu per a la concessió administrativa d’ús privatiu de l’equipament. Durant l’acte de signatura també hi van ser presents el vicepresident de la FEEC i màxim responsable de refugis, Josep Casanovas, així com diversos regidors de l’Ajuntament.

Situat en l’entorn natural de les Muntanyes de Prades, l’edifici es troba a l’entrada del poble de l’Albiol (Baix Camp). Es tracta d’un edifici format per una planta baixa, on hi ha la zona de bar, restaurant, zona de descans i dos lavabos. En la primera planta hi ha les 8 habitacions que poden acollir fins a 46 persones i dos lavabos i dutxes grans comuns. En la planta baixa, connectat amb l’alberg, però amb una entrada independent, hi ha un habitatge pels responsables del refugi, compost per un menjador-sala d’estar, dues habitacions (una d’elles doble) i un lavabo complert. L’alberg també té una zona exterior amb una àmplia terrassa i una sala polivalent adjunta ideal per impartir qualsevol tipus de formació i/o conferència, amb equip de projecció inclòs.                                                           

Les Muntanyes de Prades, un espai privilegiat per a la pràctica dels esports i activitats de muntanya

Com a activitats de muntanya pròpiament dites, l’excursionisme, el senderisme, les curses per muntanya i la bicicleta de muntanya han de ser sens dubte les disciplines de muntanya estrella per recórrer l’entorn més proper a l’alberg excursionista de l’Albiol. La serra de Prades és un terreny de joc espectacular per a la pràctica d’aquestes activitats de muntanya. Es tracta d’un conjunt de serres de la serralada Prelitoral catalana que ocupen 307 km2 i s’estenen per les comarques el Baix Camp, Alt Camp, Conca de Barberà, les Garrigues i el Priorat. Precisament la Generalitat de Catalunya va anunciar fa unes setmanes que en breu iniciaria els treballs per tramitar la declaració del futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades.

El terme municipal de l’Albiol geogràficament també en forma part. És una serralada amb una tradició excursionista molt important, segurament poc coneguda pels excursionistes de fora de les comarques de Tarragona. Tenir una instal·lació pròpia de la FEEC en aquesta contrada ha de servir per acostar aquesta contrada al col·lectiu de federats, socis d’entitats excursionistes i amants de la muntanya en general.

A banda de les nombroses rutes excursionistes que discorren per aquestes espectaculars muntanyes a tocar de la Costa Daurada, dos dels senders homologats de la FEEC passen pel mateix poble de l’Albiol. D’una banda el GR® 65.5, més conegut com a Camí de Sant Jaume a Catalunya. L’Albiol és final d’una de les etapes d’aquesta travessa que a Catalunya neix a Tarragona i que acaba a la franja de Ponent, a prop de Mequinença per seguir per terres aragoneses fins a trobar el Camí de Sant Jaume principal a l’alçada de Logronyo. També passa pel municipi de l’Albiol el sender de petit recorregut PR®-C 20, que uneix el mateix poble de l’Albiol amb el GR® 171 a l’alçada del refugi dels Cogullons, a les Muntanyes de Prades.

L’Albiol ha de ser un punt de referència per la pràctica de la bicicleta de muntanya, per aquest motiu un dels reptes que ens marquem des de la FEEC és convertir el refugi en un punt de sortida i arribada de diferents rutes.

Propera convocatòria de licitació

Durant els propers dies la Federació publicarà la convocatòria oficial per a la concessió de l’explotació d’aquesta instal·lació als seus canals de comunicació habituals, pàgina web i xarxes socials.

 

Josep Llusà (tècnic de l’Àrea de Territori de la FEEC)