FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 07/08/2015

La FEEC recuperarà els ral.lis d’alta muntanya

Curses per Muntanya

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ha pres la decisió de recuperar els ral·lis d’alta muntanya i adaptar-los als nous temps.

Els ral·lis d’alta muntanya van nèixer als anys 50 del segle passat i les últimes proves de Copa i Campionat es van celebrar a inicis de la passada dècada.

Amb el pas dels anys els ral·lis van evolucionar cap a les diferents disciplines de la federació: marxes de resistència, marxes tècniques, curses de muntanya i curses d’ultraresistència. Aquesta transformació va provocar la desaparició dels ral.lis.

Noves disciplines, com el sorprenent fenòmen de l’’alpin running’ -on la lleugeresa i la velocitat són claus per afrontar els reptes alpinístics-, o les curses d’ultraresistència molt més tècniques que corredores, com l’Ultra Trail Valls d’Àneu, provoquen debat i donen què pensar.

Un grup d’experts de l’entorn de la federació ha treballat durant vàries reunions diferents aspectes tècnics al voltant dels ral.lis i a finals de juliol es va arribar a una decisió consensuada. La FEEC impulsarà un prova pilot per construir la base del nou format dels ral·lis d’alta muntanya. La data prevista per aquesta primera prova serà el proper pont del Pilar, del 10 al 12 d’octubre.

Aquesta prova pilot constarà almenys de dues edicions. L’edició 2015 comptarà només amb el que anteriorment s’anomenava categoria or. La segona edició, segurament ja durant el 2016, s’obrirà a tres categories (antigues categories or, plata i bronze).

La primera edició està dirigida a equips convidats, nacionals i internacionals, de l’entorn de la federació i de les seves entitats. Hi haurà la possibilitat d’obrir inscripcions si es considera oportú, però acompanyant aquesta sempre d’un currículum de muntanya que requerirà una validació prèvia.

La prova organitzada per la FEEC estarà dirigida per Néstor Bohigas, amb el suport de les àrees Tècnica i de Comunicació i Màrqueting, i el Comitè de Curses d’Ultraresistència. També es comptarà amb els actuals patrocinadors de la FEEC i amb nous patrocinadors que ja han mostrat el seu interès.

Des de la FEEC convidem a totes les entitats històriques organitzadores de ral·lis (CEC, AE Muntanya, Foment Excursionista de Barcelona, CE LLeida, CE Aliga, etc…) i als membres que formaven part del seu antic comité, que es sumin juntament amb nosaltres, les entitats i ajuntaments de la zona on es disputi la prova pilot, a fer que aquest esdeveniment sigui possible.

L’objectiu d’aquesta prova pilot és establir les bases del nou model, fent progresar l’antic. Que aquest sigui atractiu, i que es converteixi en la prova reina de la federació, aconseguint una lliga/copa/campionat, o que hi hagin múltiples proves al calendari. Cal gaudir de l’essència de la muntanya, l’autosuficiència, i que brilli el companyerisme, el domini de la tècnica i l’estratègia.

La FEEC desitja que l’organització disfruti preparant i gestionant la prova, i que els participants marxin satisfets i esperant la celebració de més edicions.

Actualments s’està treballant en un format de dues jornades amb una acampada de convivència. La prova serà en autosuficiència i per equips de dos o tres integrants, i també mixtes.

L’escenari per la primera prova pilot será la zona compresa entre el Port de la Bonaigua i Planes de Son, al Pirineu. S’ha convidat a l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu i a les seves entitats excursionistes a allotjar la prova i a ser el campament base de l’esdeveniment.

En cas de que el format funcioni, l’expansió al territori català i rodalies serà a través de les entitats adherides a la FEEC. A més a més, degut a una mancança de proves d’aquest format a nivell internacional, també es contempla la internacionalització de la prova a través d’acords amb altres federacions o marques. Tampoc es descarta per properes edicions anar més enllà de l’alta muntanya o organitzar proves hivernals.

El nom clau que se li ha donat temporalment a aquesta prova pilot és el de F-Rally. La lletra ‘F’ representa les paraules federació, futur, fonaments, format, FEEC, etc.

El Comitè de Curses d’Ultraresistència gestionarà temporalment la coordinació que havia realitzat el desaparegut Comitè Català de Ral·lis d’Alta Muntanya.

La FEEC convida a tothom a seguir els canals habituals de comunicació per les últimes novetats, i a qui tingui informació sobre antics ral·lis, o vulgui aportar idees, sugerències, propostes d’organització, etc… a contactar a través de l’adreça de correu electrònic frally@feec.cat.