FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 28/04/2015

La FEEC confirma que els alpinistes catalans a les muntanyes del Nepal es troben sans i estalvis

Alpinisme

Després del tràgic terratrèmol que aquest cap de setmana ha sacsejat el Nepal, ja s’acumula una xifra de quasi 5.000 víctimes mortals, 8.000 ferits i 8 milions de persones afectades segons l’ONU. Durant les últimes hores els alpinistes catalans que eren a la zona o que tenien previst viatjar-hi aquestes properes setmanes amb la pretensió d’atacar diversos cims, estan prenent decisions importants sobre els seus propers moviments i la continuitat de les seves expedicions.

Un fort cop a l’alpinisme present a la zona

El Ministeri de Turisme nepalès estima que un miler d’alpinistes van quedar bloquejats en els diferents camps de l’Himàlaia, i que gairebé la meitat serien estrangers. Només als camps 1 i 2 de l’Everest es calcula que hi ha un centenar de muntanyencs que no poden iniciar el descens perquè els camins han quedat impracticables. A l’abril és quan hi ha més afluència d’escaladors a l’Himàlaia, abans no comenci l’època de pluges de finals del mes de maig.

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya està en contacte amb set alpinistes catalans que es troben d’expedició a la zona del Nepal afectada pel terratrèmol, i pot confirmar que es troben sans i estalvis. Ahir al vespre, el president de la FEEC, Jordi Merino, va enviar un missatge de solidaritat i suport a l’Associació de Muntanyisme del Nepal (NMA), organització no governamental i sense ànim de lucre que té capacitat per autoritzat i expedir permisos d’escalada als 33 cims de les muntanyes del Nepal.

Cancel·lació de les expedicions al Nepal

Els catalans Núria Picas i Ferran Latorre van arribar dijous passat al camp base avançat del Makalu, a 5.700 metres d’alçada. El cim del Makalu és el cinquè més alt del món, situat a 19 quilòmetres al sud-est de l’Everest. Després del terratrèmol i les rèpliques patides durant les últimes hores, els dos alpinistes han decidit renunciar a l’expedició que havien organitzat. “Amb l’esperança que el poble nepalès es recuperi, posem fi a aquesta expedició” ha comunicat l’atleta bagenca aquest migdia a la seva pàgina de Facebook.

L’equip de “Summits of my life” de Kilian Jornet, ha modificat els seus plans respecte l’expedició que havien planejat a l’Everest. Ahir van prendre la decisió de viatjar a Katmandú, però amb la intensió de col·laborar donant suport a la muntanya i a les persones que ho necessitin. “Els canvis són part de la vida i hem d’adaptar-nos”, han explicat els membres de l’equip a la seva pàgina de Facebook.

L’alpinista de Tarragona, Òscar Cadiach, que s’ha solidaritzat amb el poble de Nepal, explicava, dimecres passat amb declaracions a Tarragona Ràdio, quin seria el seu equip per l’expedició per atacar el cim del Broad Peak (8.047 m), al Pakistàn. El vasc Patxi Goñi i els catalans Carles Figueras i Jordi Bosch són els alpinistes tenen previst acompanyar a Cadiach en aquesta cordada. Segur que l’equip de Cadiach està valorant la situació i les informacions que arriben de Nepal per acabar de programar aquest nou repte.