FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Albert Jorquera
Foto: Albert Jorquera

Notícies - 19/09/2021

Gabarró sentencia la Copa i David Rovira esdevé profeta a la seva terra

Ripollès Curses per Muntanya Curses per Muntanya

Una fortíssima Georgina Gabarró (UEC Anoia) encadena el tercer triomf a la Copa guanyant la Taga 2040 Evo i sentencia la competició en categoria femenina a manca d’una prova per tancar aquesta XIX Copa Catalana de Curses per Muntanya.

Com sel ser habitual, en Marc Ollé s’ha esperat a la meta fins que ha arribat la seva parella, una Georgina Gabarró que continua intractable. La corredora de l’UEC Anoia ha aconseguit la seva tercera victòria consecutiva a la Copa en una altra exhibició de principi a fi. Gabarró ha marxat ja al principi i ha gaudit sempre de marges que han rondat els cinc minuts per a acabar creuant la meta en 3h32’03’’. La segona posició ha estat per a una Cèlia Balcells (CE Queralt) que segueixen línea ascendent i que ha entrat a 6’56’’ de la guanyadora, mentre que Ona Castellsagué (UE Vic) ha completat el podi femení en 3h41’01’’.

Gabarró és sense cap mena de dubte la gran sensació de la temporada. Amb aquesta victòria absoluta a la Copa Catalana de Curses per muntanya, la d’Ódena vol tancar una temporada històrica on ara per ara és líder també de la Copa Catalana de Curses Verticals. Gabarró a més a més s’ha estrenat a la Copa del Món amb la Selecció Catalana i ha sumat el subcampionat de Catalunya de Curses per Muntanya a l’Olla de Núria, exhibició d’una Gabarró que ha tingut a Rosa Navarro (CEM la Cameta Coixa) com a principal rival a la Copa però que finalment ha sentenciat amb un final de temporada espectacular. Navarro necessita sumar al Trail del Bisaura, que tancarà la competició, per assegurar el segon lloc al que ara també opta una Cèlia Balcells que està acabant la temporada en plena forma.

Un profeta a la seva terra

Amb llàgrimes, visiblement emocionat i feliç. David Rovira (UE Sant Joan de les Abadesses) ha triat un escenari immillorable per guanyar la seva primera cursa de la Copa Catalana: a casa seva i durant la celebració d’una Taga Evo 2040 que ha tornat amb brillantor després de la suspensió al 2020 per la pandèmia. El corredor de la UE Sant Joan de les Abadesses s’ha imposat al líder de la Copa, en Sergi Garcia, per signar un triomf brillant davant dels seus companys i amics del club organitzador

Hi havia molta expectació per saber el guanyador de la cursa masculina, molt igualada i disputada en tot moment amb un grup capdavanter format per David Rovira, Sergi Garcia (CE Cerdanya Pirineus), Marc Ollé (UEC Anoia), Jordi Bolet (CE Cerdanya Pirineus) i Gerard Españó (AE Mountain Runners del Berguedà). Un cop coronat el Taga, però, el corredor local David Rovira ha decidit jugar-se-la i tractar d’obrir un forat amb els seus perseguidors. Ho ha aconseguit i ha obtingut uns minuts d’avantatge que, conjugats amb el seu coneixement de la zona, han estat claus. “Tenia clar que per fer podi havia d’estar entre 2h45’ i 2h50’”, explicava després de la cursa Rovira, que ha clavat els seus temps i ha entrat a la recta final extasiat i saludant a amics i familiars. El corredor de la Unió Excursionista de Sant Joan de les Abadesses ha parat el crono en 2h48’22’’ abans d’abraçar-se entre llàgrimes al director de la cursa i assegurar que “guanyar aquí era el meu gran objectiu de la temporada”. 1’25’’ després entrava a meta Sergi Garcia, el líder de la Copa, que segueix sumant punts molt valuosos de cara al triomf final, mentre que el tercer lloc ha estat per a un Marc Ollé que també estava contentíssim per diversos motius: justament el dia del seu aniversari aconseguia el primer podi a la Copa Catalana. Una altra fita destacable per a un corredor que fa només tres setmanes va aconseguir ser el primer català a una prova tan diferent com els 170 kilòmetres de l’Ultratrail del Mont Blanc.

La classificació masculina segueix en una autèntic mocador i cladrà treure la calculadora pendents dels resultats de l’última prova al Bisaura per saber la configuració final del pòdium. Sergi Garcia amb el segon lloc d’avui té la copa pràcticament sentenciada però encara haurà de puntuar al Bisaura i esperar resultats. El mateix David Rovira es presenta com a rival al títol de Garcia. Cal recordar que puntuen cinc de sis resultats. La diferència entre Rovira i Garcia és de 64 punts a la classificació.

Una cursa històrica

El monestir de Sant Joan de les Abadesses ha estat un escenari inmillorable per a la sortida de la Taga Evo 2040, la cinquena prova de la Copa Catalana de Curses per Muntanya 2021. ‘La nostra Copa’ tornava després de l’aturada estival amb una cursa clàssica del calendari nacional. La Taga Evo 2040 ha aplegat a més de 200 corredors en una matinal que ha començat freda, però que ha deixat pas a un dia fantàstic de sol i muntanya. El recorregut, de 28 km i 2.000 metres de desnivell positiu, sortia de Sant Joan de les Abadesses pel Camí del Ferro per a enfilar el Puig Estela i coronar l’imponent Taga (2.040 m. d’altitud), abans de tornar a baixar als carrers de població ripollenca.

La cursa principal ha estat la primera a arrencar a les 9 del matí per a donar pas mitja hora més tard a les curses més curtes, que han servit també per a les categories inferiors: la júnior de 15 km l’han guanyat Ramon Caballeria (GECA) i Maria Sau (CE Campdevànol); la juvenil de 12 km ha estat per Aniol Pujiula (GECA) i Joana Planas (Trail Xics Montseny), mentre que la cadet de 9 km ha tingut com a vencedors a Pere Menéndez i Míriam Recasens (GEF Forts i Ferms).

Resultats i classificacions:

Cursa absoluta

Junior

Juvenil

Cadet