FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Xavier Casillanis
Foto: Xavier Casillanis

Notícies - 02/07/2020

Eugeni Roselló ‘Volia ajudar i que la gent de casa em pogués veure córrer’

Alta Ribagorça Pallars Jussà Pallars Sobirà Curses per Muntanya

Queda lluny aquella Spine Race de 2013 quan un pràcticament desconegut Eugeni Roselló (Club Esquí la Pobla de Segur) començava a mostrar-se de forma definitiva dins el món de les curses d’ultraresistència.

L’Eugeni iniciava així un ampli recorregut que l’ha portat a disputar les gran curses de l’ultradistància i que han servit per fer-se un lloc dins del panorama internacional.

Ara amb 39 anys l’Eugeni Roselló se segueix marcant reptes competitius però també reptes que van més enllà dels pòdiums i dels registres. El corredor de muntanya de la Pobla de Segur va decidir fa poques setmanes barrejar esport i solidaritat amb una iniciativa innovadora i que va idear per primer cop ell mateix.  Roselló va plantejar-se enllaçar dues de les travesses del pirineu català com són Carros de Foc i la Porta del Cel. 215 quilòmetres, 14.200m de desnivell i 57h de cursa per les muntanyes dels Pallars, Vall d’Aran, Alta Ribagorça i l’Arieja.

“Durant el confinament vaig pensar que volia fer alguna cosa per la gent que ho havia passat malament i la millor manera de fer-ho era fent el que ser fer millor. A més a més volia que la meva família em pogués veure corrent a casa, ja que mai ho puc fer” afirma Eugeni Roselló.

Amb el nom de “Carros del Cel” Eugeni Roselló va voler barrejar aquestes dues travesses amb alguna variable que el va ajudar a tancar el cercle a casa seva amb l’arribada a la Pobla de Segur i aconseguint també quasi tancar l’objectiu solidari que és comprar una central de monitorització per a l’Hospital Comarcal del Pallars.

Roselló ha obert una plataforma de micromecenatge on es poden seguir fent les aportacions per aquest projecte que ell mateix va  iniciar destinant un euro per cada quilòmetre recorregut.

Durant el trajecte la molta neu acumulada encara en aquestes alçades a la cara nord de la Pica d’Estats va ser un dels punts complicats que es va trobar en un recorregut que va acabar fent sol a causa dels perills que podia implicar pels amics i voluntaris que el van acompanyar en altres trams del trajecte.

Precisament la neu, algunes plaques de glaç i l’exigència del recorregut convertien l’aventura de l’Eugeni Roselló en un d’aquells reptes on l’experiència, la formació i el bon fer del corredor pallarès van ser decisius per poder realitzar amb èxit l’objectiu marcat.

Imatges: Xavi Casillanis.

 

Projecte futur d’Eugeni Roselló 

En aquest any complicat per a les competicions esportives Eugeni Roselló ha volgut mantenir l’aspecte més competitiu després de poder participar només a l’Spine Race al gener i a la Transgrancanària al febrer on va aconseguir el tercer lloc en la distància llarga.

Un cop tancada la cursa canària Eugeni Roselló va començar a pensar en fer una acció a les muntanyes del Pallars. En un primer moment l’objectiu va ser enllaçar la Carros de Foc i la Porta del Cel per setmana santa i fer-ho amb esquís de muntanya i corrent. L’arribada de la pandèmia de la Covid-19 va alterar els plans de Roselló que va acabar donant el tomb al projecte i convertint-lo en una acció solidària i descartant l’esquí de muntanya.

L’Eugeni Roselló no descarta ara per ara intentar un cop més aquest repte agafant la idea original i tampoc que més gent vulgui intentar superar el registre que ha establert “M’agrada fer coses noves i diferents, segur que algí s’apuntarà a fer-ho ara. He de dir que hem preocupa poc el temps, ja que vaig estar aturat al Refugi de Colomina per esperar que la gent que volia ser a l’arribada arribés a l’hora que s’havia programat” diu Roselló.

El següent objectiu del corredor pallarès serà el mes d’octubre a la Diagonale des Fous a l’illa de la Reunió.