FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Xavier Capdevila
Foto: Xavier Capdevila

Notícies - 15/10/2022

El futur de la protecció i la regulació dels espais naturals segueix dibuixant el seu full de ruta a Montserrat

Excursionisme Excursionisme Natura

L’objectiu de la jornada, organitzada pel Cos d’Agents Rurals, els serveis territorials del Departament d’Interior a la Catalunya Central i el Patronat de la Muntanya de Montserrat ha estat posar en comú eines per gestionar l’afluència creixent de visitants als espais naturals, per evitar les saturacions o els col·lapses que es poden donar en espais concrets en determinades èpoques de l’any.

L’alta freqüentació dels espais naturals és una realitat que va en augment i que ha vingut per quedar-se. Les restriccions de mobilitat decretades en diversos moments dels anys 2020 i 2021 a causa de la pandèmia de Covid-19, van posar de manifest que cada vegada més hi ha usuaris que volen gaudir del medi natural de Catalunya per diversos motius, sigui per fer pràctiques esportives, per motius de salut o bé per gaudir dels paisatges i la biodiversitat del nostre territori.

La jornada tècnica que s’ha fet a Montserrat ha reunit les administracions amb competències sobre aquesta qüestió i ha posat en comú les diverses solucions que s’estan treballant a Catalunya per donar resposta a aquest fenomen.

Intercanvi d’experiències

A la jornada s’han exposat diverses experiències, entre les quals la regulació de les activitats esportives (director del Parc Natural de Montserrat, Ramon Bisbal), el control d’aforament de vehicles en zones remotes (cap de l’àrea regional de la Catalunya Central del Cos d’Agents Rurals, Jaume Torralb,a i Josep Baucells, Triskel), la regulació d’accessos a espais protegit (director del Parc Natural del Cadí-Moixeró, Jordi Garcia). També s’ha parlat d’eines de gestió com el Projecte Santuaris Naturals (Anigami) o la plataforma de reserves dels espais naturals que ha presentat el cap de l’àrea d’excursionisme i vicepresident de la FEEC, Joan Huertos.

Huertos ha explicat aquesta nova eina que ja està disponible al web de la FEEC i on en aquests moments ja es poden fer les reserves per a fer activitat a les gorges del Glorieta.

Per part de la FEEC a les jornades també hi ha assistit el cap de l’àrea de seguretat, Josep Maria Silvestre.

També s’ha celebrat una taula rodona en què el Director general d’Agents Rurals, Marc Costa, el Director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilaür, el coordinador d’Espais Naturals de la Diptuació de Bacelona, Jordi Padrós, el conseller de Turisme del Consell Comarcal d’Osona, Àlex Montanyà, i el gerent del Patronat de la Muntanya de Montserrat, Xavier Aparicio, han intercanviat punts de vista i proposat vies de solució de cara al futur. Tot, amb l’objectiu de fer compatibles les activitats d’oci i turístiques amb la protecció del paisatge, la flora i la fauna del nostre territori.

La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, han tancat la jornada, que ha comptat amb una vuitantena d’assistents, entre representants d’ens municipals, agents de l’autoritat, així com gestors, vigilants i informadors d’espais naturals.

Vigilància i control

El Departament d’Interior, a través del Cos d’Agents Rurals i també de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra, exerceix la vigilància i el control del compliment de la normativa als espais naturals.

En aquest sentit, el Cos d’Agents Rurals duu a terme operatius especials de vigilància en determinades èpoques de l’any en determinades zones del medi natural on s’ha detectat una altra freqüentació de visitants, especialment en els espais naturals protegits. Es fa una vigilància preventiva per facilitar l’accés als espais naturals de forma controlada i segura per a les persones, es vetlla per la prevenció dels incendis, i per a què les activitats d’acampada i la circulació motoritzada es desenvolupin adequadament.

Text: Departament d’Interior/FEEC