FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 02/12/2016

El desenvolupament dels refugis dels Pirineus a debat

Refugis

Les accions per les millores de l’acollida als refugis i pel seu desenvolupament estructural i mediambiental han estat els principals temes de debat en el I Col·loqui Internacional de Refugis del Pirineu que s’ha fet a Bagnères de Luchon (Alta Garona)  aquesta setmana.

La localitat occitana ha acollit a més de 200 participants d’aquest congrés provinents de dels dos costats dels Pirineus.

Durant els dos dies que han durat les jornades s’han realitzat diferents taules rodones on han participat representants de les federacions, representants de les institucions polítiques, guardes de muntanya, especialistes en medecina, arquitectura o medi ambient i altres persones relacionades directament amb el món de la muntanya i dels refugis.

Cal destacar també el treball en grups reduïts per aportar les conclusions dels diferents col·loquis en taules rodones diversificades que han aportat diferents activitats per proposar i aconseguir millorar els dos factors que volia tractar el congrés; l’acollida i el desenvolupament dels refugis de muntanya.

IMG_0220El president e la FEEC, Jordi Merino, que ha participat en una de les taules de conclusions, ha reclamat una acció conjunta entre l’Estat Francès, Aragó, Andorra i Catalunya per establir més relacions entre els refugis del Pirineu i ha recordat la tasca que fan els guardes dels refugis de la FEEC dins del territori.

Merino diu que només el 8% de persones que utilitzen els refugis a Catalunya són Federats i que la popularització de la muntanya ha fet que es treballi més intensament en millorar la seguretat per aquells que fan muntanya sense tenir la millor preparació possible.

El treball conjunt entre els diferents agents implicats en els refugis dels Pirineus ha estat una de les principals reclamacions també des de les federacions. Concebre els pirineus com un massís únic i amb un destí comú per poder treballar en un pla conjunt s’ha convertit en el lait motive de les conclusions del col·loqui.

El confort dels refugis, l’espai de viure dels guardes pel servei que rendeixen al públic posteriorment o el concepte de refugi actualment fugint dels avantatges més urbans han obert el debat durant bona part de les jornades.

La construcció de nous refugis i l’aprofitament de les noves tècniques respectuoses amb el medi ambient han estat també un dels punts que s’han tractat a les jornades.

El Secretari General de l’Esport de la Generalitat, Gerard Figueras, ha volgut destacar el paper que juga la Federació en el manteniment dels refugis. Figueras que ha fet el seu discurs integrament en francès, ha apuntat que la Generalitat treballa en l’actualització el pròxim 2017 del pla català d’instal·lacions esportives. Dins d’aquesta actualització els refugis del país tindrien un paper prioritari segons ha explicat el mateix Gerard Figueras en l’acte de cloenda del I Cool·loqui Internacional de Refugis del Pirineu.

Captura de pantalla 2016-12-02 a les 13.01.03