FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: El Joc
Foto: El Joc

Notícies - 30/03/2021

El CTEMC encenta l’últim tram de la temporada amb una concentració a la Vall Fosca

Pallars Jussà Esquí de muntanya

Lluny dels focus de la competició a molts quilòmetres de Maddona di Campiglio, on alguns dels seus companys estaven disputant l’última prova de la Copa del Món d’esquí de muntanya, el Centre de Tecnificació d’Esquí de Muntanya de Catalunya ha realitzat una estada a la Vall Fosca aprofitant les que en teoria són les últimes neus de la temporada al pirineu català.

El CTEMC amb més de 20 anys de trajectòria, des de l’any 1998, segueix sent actualment un referent dins d’aquest esport. Planter de campions del món, medallistes olímpics i de generacions d’esquiadors i esquiadores de muntanya que s’han format en aquest centre.

Aquesta temporada, marcada per la pandèmia de la Covid-19, la disminució de competició ha obligat als tècnics del CTEMC, Gil Orriols, Pau Gómez i Aribau Portillo, ha replantejar les sessions programades i a aprofitar qualsevol escletxa del calendari per a poder mantenir l’alt nivell de rendiment dels integrants d’aquest.

La Vall Fosca ha estat el lloc triat per fer una estada de transició entre la finalització de la competició i la recta final de temporada on es busca molt més centrar-se en la formació en muntanya dels joves integrants del centre.

Amb el refugi de Colomina com a base d’operacions el centre ha realitzat una travesa cap el Pic de Vidals passant pel Coll de Carboneres amb contingut en formació de muntanya, aprenentatge de progressió amb grampons i piolet. La intenció segons ha explicat el director del CTEMC, Pau Gómez, ‘s’ha seguit formant als joves valors del centre en fonaments de muntanya i en la gestió de perills”.

Des del CTEMC s’ha fet diferents xerrades de material d’esquí de muntanya i de planificació d’itineraris.  En total 17 esportistes han estat els que han assistit en aquesta concentració on només han faltat els esportistes que participaven a l’última prova de la Copa del Món a Itàlia.

Per tancar la concentració els integrants del centre han realitzat una travessa fins al pic de la Mainera (2.909m) passant per la canal nord.

El CTEMC tancarà temporada amb dues concentracions el 10 i 11 d’abril i el primer cap de setmana de maig on es faran les proves d’accés de cara a la pròxima temporada. Pau Goméz ha deixat clar que aquestes concentracions han de servir perquè els joves desconnectin també de la competició.

La Vall Fosca, territori d’esquí de muntanya

La Vall Fosca va iniciar al 2020 una àrea d’esquí de muntanya i raquetes de neu, pensada per a totes aquelles persones que els agraden els esports de neu, i que decideixen practicar-los fora de les estacions d’esquí alpí.

Dins d’aquest projecte, es va realitzar una classificació del terreny per poder dissenyar i proposar itineraris tenint en compte les característiques d’aquest.

Actualment al web de la Vall Fosca hi ha 25 propostes d’itineraris, on s’explica el recorregut, les característiques i si són adequats per a raquetes de neu…

Als dos accessos principals, a Filià i abans d’arribar a Sallente, també s’han instal·lat uns plafons amb el plànol de la zona.

Tota aquesta informació que s’ha generat fins ara,  és una eina importantíssima i molt útil per als guies de muntanya i les empreses d’activitats a l’hora de programar sortides i crear productes relacionats amb la neu.