FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 07/11/2018

El CTAC obre la via “La mula calenta” a Taghia (Marroc)

Alpinisme Escalada

Al conegut poble de Taghia, a l’atlas Marroquí, s’hi troba una de les zones més espectaculars del món per practicar l’escalada en roca en grans parets. Envoltat per gorges profundes, barrancs i grans espadats, té un potencial paisatgístic, salvatge i vertical molt important.

Les primeres vies obertes a la regió daten de finals dels anys 70, a les muralles més pròximes al poble. Al llarg de les últimes dècades s’han anat descobrint una gran quantitat d’itineraris a parets més allunyades.

El Centre de Tecnificació d’Alpinisme de Catalunya (CTAC) ha realitzat la seva estada durant la segona quinzena d’octubre, gaudint de tempereratures més fresques i poques precipitacions per escalar a la zona.

S’han escalat tot tipus d’itineraris, rutes que pugen per plaques plenes de gotes d’aigua a cop d’expansió i traçats més avanturers que aprofiten les debilitats que ofereixen les parets… Els joves han escalat cada dia, aprofitant el bon temps a la regió, a excepció dels 2 últims dies, on l’arribada del fred i la neu va dificultar l’activitat.

Malgrat tot, amb ganes, es van fer activitats destacables fins a l’últim moment. Mostra d’això és l’obertura d’un nou itinerari durant els dos últims dies de nevades, a una paret discreta a prop del poble, que no tenia itineraris. El van batejar com “La mula calenta” , joc de paraules entre els crits de les mules, únic soroll que s’escolta en aquella zona durant tot el dia, i el fred que es va passar durant l’escalada. És un itinerari obert sense expansions, amb una dificultat de 6c i 170 m de recorregut.

Activitats realitzades:

TIMGHAZINE:
Belle et Berbère 300m 6b+
Classe montagne epinal 220m 6c+
Fat guides 250m 7b+
La verdad absoluta 250m 7a+
Canyon apache 280m 6c
Allumeur de reve Berbère 350m 6c

TAOUJDAD:
Rivieres Purpures 500m 7b+
Au nom de la reforme 300m 6c

TADRARATE:
Axe du mal 500m 7c+
Le rouge berbère 560m 7a+

PAROI de la CASCADE:
Haben oder sean 250m 6b+

PETIT CASCADE:
Obertura de “La mula calenta” 170m 6c

TAGOUJIMT n’TSOUIANT
Cosmic roof 800m 7b
Entre 2 aguas 240m 7a

OUJDAD:
Dans avec les mules 450m 6c+
Tout por le club 270m 7c
Baraka 680m 7b
Aid el cabra 220m 7c

AKKA n’TAZARTE
Saha 300m 6c

Fotos i text / CTAC