FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 25/10/2017

El cos de Mossos d’Esquadra ja és membre de la Comissió Internacional de Socors Alpins (CISA-ICAR)

El cos de Mossos d’Esquadra forma part des de diumenge, 22 d’octubre, de la Comissió Internacional de Socors Alpins (CISA-ICAR). L’experiència del Cos en intervencions a la muntanya, des de les vessants d’emergència, prevenció i seguretat, ha estat clau per formar part d’aquesta comissió que s’ocupa de difondre coneixements i recursos per a millorar els serveis en rescat de muntanya a nivell global.

En l’acte celebrat el mateix dia a Soldeu (Andorra) l’ICAR va valorar les habilitats que el Cos de Mossos d’Esquadra ha mostrat abastament en tots els àmbits d’actuació relacionats amb el sector de la muntanya i va acceptar-lo com a membre de ple dret.

Es dona la circumstància que durant l’acte, un membre de la junta executiva de l’ICAR va fer públic un emotiu reconeixement a la tasca que va fer el cos de Mossos d’Esquadra en la resolució dels atemptats del 17 i 18 d’agost a Barcelona i Cambrils.

La Comissió Internacional de Socors Alpins fou creada el 1948 a Suïssa, no té ànim de lucre, és independent i promou la cooperació internacional. CISA, o ICAR (en les seves sigles en anglès) actualment compta amb 98 organitzacions membres de 41 països arreu del món.

ICAR està formada per cinc comissions tècniques que abasten tots els aspectes del rescat, la prevenció i la seguretat a la muntanya. El cos de Mossos d’Esquadra aportarà coneixement en quatre de les cinc comissions: la d’allaus, la terrestre i la de gossos de recerca i l’aèria, coneixement que està plenament consolidat pels 17 anys d’experiència que té el Cos en el sector.

La Comissió ha valorat la qualitat i el volum de les intervencions que les unitats especialitzades de Mossos més directament relacionades al rescat de muntanya han dut a terme l’últim any arreu del territori català.

Unitat de Mitjans Aeris (UMAE)
L’any passat la UMAE va realitzar 850 serveis des de l’aire vinculats a la seguretat ciutadana, la investigació de fets, la protecció de personalitats, la recerca de persones, els informes tècnics i la gravació d’imatges.

Unitat d’Intervenció en Muntanya (UIM)
La UIM va realitzar 1.289 serveis en zona de muntanya vinculats amb les vies d’accés, escalada en gel, en roca i en vies ferrades, amb empreses esportives, esquí de travessia, avencs, coves, barrancs i amb itineraris a peu i d’alpinisme. A més, va realitzar 127 serveis a refugis de Catalunya.

Unitat Aquàtica
Aquesta unitat va realitzar 127 serveis relacionats amb dispositius d’investigació, protecció de personalitats, actes esportius, accidents en l’entorn aquàtic, recerca de persones, recuperació de cossos i informes tècnics.

Unitat Canina
Quant a la unitat canina  es van dur a terme més de 3.000 intervencions en els tres àmbits que treballen: explosius, drogues i bitllets de curs legal i recerca de persones.

Unitat de Subsòl
En aquest cas es van realitzar 941 serveis vinculats a la seguretat ciutadana, investigació, protecció de personalitats, actes esportius, accidents en zones confinades, recerca de persones o cossos i objectes i informes tècnics.

 

Text i Fotografies: Àrea de Comunicació Mossos d’Esquadra