FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 17/01/2019

Col·labora amb el 50è aniversari de la Flama de la Llengua Catalana

Cultura

L’any 1968, per recordar el centenari de la mort de Pompeu Fabra, es van celebrar una sèrie d’actes per commemorar aquesta efemèride. Un d’aquests fou l’encesa de la Flama de la Llengua Catalana que va viatjar des de Prada (Conflent), lloc on és enterrat Pompeu Fabra, fins a Montserrat. Durant les últimes cinc dècades, s’ha mantingut aquesta tradició de forma anual gràcies a l’esforç de les entitats que han col·laborat per mantenir un acte simbòlic i representatiu de la unió dels territoris de parla catalana.

Aquest any, per celebrar el 50è aniversari de la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana, s’han programat diferents actes on destaca el fet de recuperar l’esperit original de la reivindicació. En el moment en què es troba el país s’ha trobat adequat tornar als orígens per demostrar la força més social de l’acte. Amb aquest esperit es vol tornar a fer el recorregut original que va fer la Flama fa 50 anys, des de Prada (Conflent) fins a Montserrat.

Per fer aquest recorregut s’ha proposat una ruta adaptada a les vies i els GR, PR i SL que hi ha a dia d’avui, aprofitant al màxim els nostres senders perquè hi hagi els mínims trams de carretera possible i s’adapti a les condicions meteorològiques del mes de febrer. La ruta s’ha dividit en set trams, que han estat apadrinats per diferents clubs i entitats excursionistes que s’encarregaran de la seva organització. Convidem a tots els clubs i entitats que hi vulguin col·laborar, que es posin en contacte amb l’entitat organitzadora per acollir un subtram.

La Flama sortirà de Prada (Conflent) el diumenge dia 17 de febrer i arribarà, després d’una setmana de camí, el diumenge dia 24 de febrer a Montserrat, on culminarà amb un acte protocol·lari i una festa de cultura tradicional a la plaça, amb la participació dels castellers Pallagos del Conflent, Castellers del Riberal, Castellers de Terrassa i la Muixeranga de la Plana. Al mateix moment, el 17 de febrer, també s’encendrà la tradicional Flama al Tossal del Rei (1.349,8 m), cim que uneix tres dels territoris dels Països Catalans: el Principat, el País Valencià i la Franja de Ponent. Les dues flames es fondran a Montserrat el diumenge 24 de febrer.

Consulteu el programa d’actes i diferents opcions d’allotjament a Prada per aquells que decidiu acompanyar-nos la nit del 16 al 17 de febrer. Pel que fa als àpats, el dissabte 16 de febrer es durà a terme un sopar a Prada, el cost del qual l’assumirà la FEEC, però és important que feu igualment la inscripció a través del nostre portal d’inscripcions. El diumenge 17 se celebrarà un dinar de germanor a la mateixa població i el 24 de febrer, a Montserrat, hi haurà el dinar de cloenda d’aquest cinquantè aniversari. Les inscripcions per aquests tres àpats s’han de formalitzar a través del nostre gestor d’inscripcions abans del 10 de febrer.

Des de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, també proposem a les totes les entitats que vulguin participar en aquest esdeveniment, que facin actes commemoratius a Pompeu Fabra i a la Flama entre els dies 3 i 10 de febrer de 2019.

Si l’itinerari de la Flama passa pel vostre municipi i voleu rebre-la, contacteu amb l’entitat encarregada del tram en qüestió.