FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Josep Llusà
Foto: Josep Llusà

Notícies - 11/04/2022

L’alberg excursionista de l’Albiol a un pas de començar a caminar

Baix Camp Refugis

El president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), Jordi Merino, ha rubricat amb Francisco Javier Guerra, administrador de la Societat E.I. ANEM PER FEINA, S.L.U, el contracte mitjançant el qual aquesta Societat gestionarà i explotarà l’alberg excursionista de l’Albiol “Josep Golorons”.

La Societat ANEM PER FEINA fou la guanyadora de la convocatòria per a gestionar el catorzè equipament guardat de la FEEC que la Federació va engegar el passat mes de gener. Durant el mes de maig l’alberg obrirà les seves portes al públic.

Situat en l’entorn natural de les Muntanyes de Prades, l’alberg es troba a l’entrada del poble de l’Albiol (Baix Camp). Es tracta d’un edifici format per una planta baixa, on hi ha la zona de bar, restaurant, zona de descans i dos lavabos. En la primera planta hi ha les 8 habitacions que poden acollir fins a 46 persones i dos lavabos i dutxes grans comuns. En la planta baixa, connectat amb l’alberg, però amb una entrada independent, hi ha un habitatge pels responsables del refugi, compost per un menjador-sala d’estar, dues habitacions (una d’elles doble) i un lavabo complert. L’alberg també té una zona exterior amb una àmplia terrassa i una sala polivalent adjunta ideal per impartir qualsevol tipus de formació i/o conferència, amb equip de projecció inclòs.   

Un projecte inclusiu i solidari

ANEM PER FEINA forma part de la cooperativa ACTUA. Una entitat que centra la seva activitat en l’acció social enfocada a la provisió de serveis d’atenció a les persones, fent èmfasi en la dignificació de les condicions de vida i treball dels segments de població més fràgils de la nostra comunitat. Considerant aquest eix vertebrador, l’entitat compta amb una prolongada trajectòria de gestió de serveis residencials i no-residencials vinculats a l’àmbit de la protecció d’infants, adolescents i joves en risc social.

Al mateix temps, ACTUA lidera el tàndem d’entitats dins un projecte d’emprenedoria rural-social trans-sectorial pioner a Catalunya (COOP-ERA –relleu agrari). Paral·lelament, ACTUA és una cooperativa compromesa en l’economia social i solidària i participa de la XES (Xarxa d’Economia Social) i dels Ateneus cooperatius arrelats a la comarca de l’Alt i Baix Penedès i Garraf, i la província de Tarragona. En concret, a Tarragona ACTUA forma part de l’Ateneu Cooperatiu COOPSETÀNIA (Gran Penedès), COOPCAMP i de la unió de cooperatives “LA TEULADA”. En aquest sentit, la cooperativa té una xarxa arrelada dins el territori Tarragona i s’està treballant per a la diversificació de la mateixa, per promocionar el model de treball cooperatiu i d’economia social i solidària en diferents àmbits d’acció.

La FEEC segueix avançant en el seu programa inclusiu i solidari que es treballa des de la federació i que s’ha potenciat amb la creació d’una àrea inclusiva dins de la mateixa estructura de la federació que s’encarregarà d’unir esforços amb ACTUA per poder convertir l’Albiol en un refugi de referència en aquest camp.

  

Les Muntanyes de Prades, un espai privilegiat per a la pràctica dels esports i les activitats de muntanya   

Com a activitats de muntanya pròpiament dites, l’excursionisme, el senderisme, les curses per muntanya i la bicicleta de muntanya han de ser sens dubte les disciplines de muntanya estrella per recórrer l’entorn més proper a l’alberg excursionista de l’Albiol. La serra de Prades és un terreny de joc espectacular per a la pràctica d’aquestes activitats de muntanya. Es tracta d’un conjunt de serres de la serralada Prelitoral catalana que ocupen 307 km2 i s’estenen per les comarques el Baix Camp, Alt Camp, Conca de Barberà, les Garrigues i el Priorat. Precisament la Generalitat de Catalunya va anunciar fa unes setmanes que en breu iniciaria els treballs per tramitar la declaració del futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades.

El terme municipal de l’Albiol geogràficament també en forma part. És una serralada amb una tradició excursionista molt important, segurament poc coneguda pels excursionistes de fora de les comarques de Tarragona. Tenir una instal·lació pròpia de la FEEC en aquesta contrada ha de servir per acostar aquesta contrada al col·lectiu de federats, socis d’entitats excursionistes i amants de la muntanya en general.

A banda de les nombroses rutes excursionistes que discorren per aquestes espectaculars muntanyes a tocar de la Costa Daurada, dos dels senders homologats de la FEEC passen pel mateix poble de l’Albiol. D’una banda el GR® 65.5, més conegut com a Camí de Sant Jaume a Catalunya. També passa pel municipi de l’Albiol el sender de petit recorregut PR®-C 20, que uneix el mateix poble de l’Albiol amb el GR® 171 a l’alçada del refugi dels Cogullons, a les Muntanyes de Prades.

L’Albiol ha de ser un punt de referència per la pràctica de la bicicleta de muntanya, per aquest motiu un dels reptes que ens marquem des de la FEEC és convertir el refugi en un punt de sortida i arribada de diferents rutes.