FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Quim P. Casadesús
Foto: Quim P. Casadesús

Notícies - 14/07/2019

Accent català a la Copa del Món de curses per muntanya

Alta Ribagorça Curses per Muntanya Curses per Muntanya

La Copa del Món de Curses per Muntanya ha fet aquest cap de setmana el seu primer pas per Catalunya, d’on ha marxat amb dos líders catalans.

Oriol Cardona (Club Ski Camprodon) encapçala ara mateix la classifiació general de les Migu Run Skyrunner World Series de la ISF després d’imposar-se a la cursa de 42 quilòmetres de la Buff Epic Trail, que s’ha disputat a Barruera i que era puntuable per la Copa del Món de l’especialitat. i Sheila Avilés (CEM La Cameta Coixa) es troba segona, a només vint punts de la líder, també resident a Catalunya, Ragna Debats.

Sheila Avilés ha demostrat les moltes ganes amb les que arribava a la cursa i des de l’inici s’ha consolidat com a aspirant a la victòria sent l’única corredora, pràcticament capaç de seguir el ritme que en els primers controls marcava la noruega Johanna Aström. Aström ha encapçalat la cursa fins als darrers deu quilòmetres quan Avilés ha decidit augmentar el ritme de persecució i s’ha llençat definitivament per la victòria final. La d’Igualada tenia entre cella i cella la Buff Epic Trail per poder fer un cop important a la classificació general i així buscar una victòria a casa.

Sheila Avilés ha creuat la meta de Barruera amb un temps de 04:37:40 després de superar els 42 kmi 2.900 m de desnivell de la cursa i treure més de quatre minuts a la segona classificacada. La britànica Holly Page ha tancat el pòdium femení on s’ha trobat a faltar a l’americana Megan Kimmel, que amb problemes físics ha abandonat la cursa quan només s’havien disputat 15 quilòmetres.

En categoria masculina, Oriol Cardona ha certificat el doblet català al Pallars. Cardona amb només vint-i-quatre anys segueix demostrant que sap córrer les curses com un autèntic veterà. El banyolí no ha defallit en cap moment tot i veure com el japonès Rui Ueda marcava els millors parcials des de l’inici.

Cardona ha trobat el seu ritme i dosificant a la perfecció els esforços ha arribat al tram final amb més potència a les cames que els rivals. Als darrers dotze quilòmetres ha aprofitat el defalliment de Ueda per situar-se primer i no abandonar aquest lloc fins al final tot i la pressió del noruec Jonathan Albon, segon, i del marroquí establert a catalunya Zaid Ait Malek (CEM La Cameta Coixa), tercer a la cursa.

En una cursa molt ajustada, Oriol Cardona ha aturat el crono amb un temps 04:08:02, dos minuts abans que els seus perseguidors.

La Selecció Catalana de Curses per Muntanya tampoc s’ha volgut perdre la cita amb la Copa del Món i Barruera. Jonatan Cuesta (CEM La Cameta Coixa) ha aconseguit un 12è lloc, sent el més ràpid de la selecció mentre que Gerard Españó (AE Mountain Runners del Berguedà) ha ocupat la 24a posició. Albert Pujol (CE Taradell), tot i les molèsties i les males sensacions que ha patit durant tot el recorregut ha aconseguit una més que merescuda 32a posició, després d’anar bona part de la cursa entre el top 10 de la prova. Eduard Hernández (AE Matxacuca) s’ha retirat de la cursa degut a unes molèsties físiques que ja arrossegava.

La Selecció Catalana de Curses per Muntanya es tornarà a trobar amb la Copa del Món el pròxim dia 28 de juliol a l’Skyrace de Comapedrosa a Andorra, un cop superat l’equador de la competició. Tot apunta que es veurà un bon nombre de corredors i corredores catalans defensant els colors de la Selecció a terres andorranes.

Les pròximes cites amb la Selecció:

  • 28/7/19 Comapedrosa Skyrace. Arinsal, Andorra. 21km 2280m+
  • 23/8/19 Matterhorn Ultraks Extreme. Zermatt, Suïssa. 24km 2800m+
  • 15/9/19 ZacUp Skyrace. Pasturo, Itàlia. 24km 2650m+
  • 5/10/19 Sky Pirineu. Bagà, Catalunya. 37km 2575m+