FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 25/10/2018

25 anys de La Marxassa

Caminades de resistència

Aquest any La Marxassa ha arribat als seus 25 anys i ha seguit amb l’essència de la seva caminada. 63 quilòmetres de Sant Martí del Montseny a Mataró, inclosa al Circuit Català de Caminades de Resistència.

25 anys de La Marxassa

L’any 1994 quan l’Agrupació CIentífico-Excursionista de Mataró es plantejava organitzar La Marxassa estava en hores baixes. L’accident mortal dels quatre companys al Lhoste Shar el 1987 havia provocat un descens en l’organització d’expedicions col·lectives. El Lhoste va ser vençut per una nova expedició de l’ACE el 1990 però va ser el cant del cigne, l’esperit d’activitats col·lectives ja no es va despertar cap a aquesta mena d’activitats.

Calia mobilitzar l’actiu humà de l’entitat a una nova aventura que provoqués la participació col·lectiva. Després de diferents iniciatives s’optà per organitzar una activitat similar a la seva Marxeta, que ja funcionava des de feia 6 anys, amb un itinerari fixe i de major recorregut. Inicialment la idea fou travessar el Maresme de dalt a baix però una part d’aquest itinerari ja estava copat per la Travessa Tordera-Mataró, que organitzava el Centre Atlètic Laietana.

Es va optar per completar el seu itinerari, sortint de Teià o de la Conreria i resseguint els camins de la carena passant per Sant Mateu, la roca d’en Toni, el turó de Cèllecs, fent el dinar a Òrrius ens arribaríem a Mataró. Durant 5 anys i amb poques variacions del recorregut, que no superava els 40 quilòmetres, va ser la seva Marxassa. En aquest interval de temps la FEEC havia creat la Copa Catalana de Caminades de Resistència i s’havia despertat un nou interès a nivell de l’excursionisme català per aquesta mena de caminades organitzades.

L’ACE havia de decidir entre seguir amb la seva Marxassa o apuntar-se a l’organització d’una prova de la Copa Catalana i optà per aquesta última opció. Van canviar l’itinerari a fi d’adaptar-lo als requisits que calia per ser acceptat com a recorregut oficial i amb poques variacions d’itinerari, motivats alguns per problemes aliens al seu desig i altres per millorar-lo en favor dels participants, s’han mogut des de Sant Martí del Montseny a Sant Simó de Mataró. De la muntanya fins al mar.

Fotos / Xavier Capdevila