Revista Vèrtex

Història i antecedents Distribució i difusió Premis i reconeixements Tarifes de publicitat

Història i antecedents

La revista Vèrtex va ser fundada l’any 1966 per Francesc Martínez Massó, president de la llavors anomenada Federación Catalana de Montañismo. Es va començar a publicar en castellà i va anar introduint alguna pàgina en català fins que l’any 1970 es va editar completament en aquesta llengua. Esdevenia així la primera revista d’una federació esportiva escrita totalment en català durant l’etapa final del franquisme.

El primer número de Vèrtex, publicat el primer trimestre de l’any 1966, constava de 26 pàgines en blanc i negre i la periodicitat de la publicació era trimestral. L’any 1997 Vèrtex va viure una renovació a fons de disseny i de continguts. No fou fins l’any 2001 que es va publicar en color en la seva totalitat i el 2004, any en què es va arribar per primera vegada a la xifra de 20.000 exemplars en una sola tirada, la revista passà a ser bimestral.

La tirada de la revista s’ha anat incrementant de manera paral·lela a l’augment de federats i any rere any s’ha superat el nombre d’exemplars publicats per número. Avui, sobrepassats els 245 números i els 45 anys d’història, la revista té 80 planes en color, manté la periodicitat bimestral i el seu tiratge per número és d’uns 27.500 exemplars de mitjana.

La revista ha comptat des de sempre amb una estructura i un equip de redacció reduïts, però amb un ampli ventall de col·laboradors vinculats al col·lectiu excursionista, bona part d’ells federats, que troben amb la revista un canal per proposar noves activitats, rutes i itineraris. L’objectiu de Vèrtex no és altre que oferir una informació pràctica, de qualitat i rigor per al col·lectiu de federats i federades –i per extensió a tot el públic interessat en l’excursionisme i la muntanya– i facilitar-los un espai d’informació i comunicació.

El contingut de la revista s’estructura en seccions fixes com notícies, cròniques d’actualitat, entrevistes i articles d’opinió per una banda; i en reportatges sobre activitats de muntanya per l’altra. Aquests articles descriuen itineraris d’excursionisme, escalada, alpinisme, bicicleta de muntanya, esquí de muntanya, raquetes de neu i descens de barrancs. També s’hi inclouen reportatges d’altres temes com refugis, tècnica i seguretat, medi ambient, cultura excursionista o personatges històrics.

Les pàgines de Vèrtex han reflectit al llarg de més de 45 anys les diferents sensibilitats i experiències que ha viscut el moviment excursionista català, a més d’infinitat d’esdeveniments i activitats excursionistes. Des de les ressenyes d’excursions o escalades més pròximes a casa nostra fins a les grans gestes d’alpinistes catalans a muntanyes d’arreu del món.

Des de finals de la dècada dels noranta del segle passat un dels números anuals de la revista té caràcter monogràfic i es dedica totalment a una àrea geogràfica. Els especials publicats han estat dedicats a Montserrat (1998), massís del Port (1999), Prepirineu del Pallars (2000), Alta Garrotxa i Albera (2001), Andorra (2002), Alt Urgell i Solsonès (2003), Val d’Aran (2004), Alt Arièja (2006), Alta Ribagorça (2007), País Basc (2008), Alt Pallars (2009), País Valencià (2010), Cerdanya (2011) i Montsant, Prades i Mestral (2012).

El 2005 Vèrtex va publicar el número 200, un número especial que va servir per fer un balanç dels darrers vint anys, des del número 100 al 200. L’especial 200 constava d’un fort contingut històric on es feia un repàs dels molts i profunds canvis que han tingut i tenen els esports de muntanya els darrers anys i s’analitzava l’estat actual de l’excursionisme.

Finalment cal destacar la convocatòria des de l’any 2000, en col·laboració amb Cossetània Edicions, del Premi Vèrtex a la millor guia d’itineraris de muntanya, obra que posteriorment edita l’esmentada editorial.

Reportatge 50 anys de la Revista Vèrtex

Distribució i difusió

La tirada mitjana de Vèrtex és d’uns 28.000 exemplars per número, amb 6 edicions anuals que arriben als titulars de la targeta federativa, a les entitats excursionistes i a un bon nombre de subscriptors. La revista es distribueix a més de 40 punts de venda i es pot trobar a biblioteques públiques de Catalunya repartides per diferents ciutats catalanes.

Vèrtex és la tercera revista temàtica més llegida a Catalunya, amb 67.000 lectors segons el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura (juliol de 2012), i és la publicació líder i de referència en l’àmbit dels esports de muntanya i excursionisme a Catalunya.

Premis i reconeixements

L’any 2005 la revista Vèrtex va rebre el Premi al Foment de l’Esport Base o Amateur en premsa, dins de la convocatòria dels Premis de Periodisme Esportiu de Catalunya de la Secretaria General de l’Esport.

A inicis del 2008, amb motiu de la celebració dels 25 anys de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), de la qual Vèrtex és membre, la revista fou distingida per la seva trajectòria de més de 25 anys d’edició ininterrompuda.

L’any 2011, en el transcurs de la XII Nit de les Revistes organitzada per l’APPEC, Vèrtex va rebre el Premi APPEC 2010 a la millor iniciativa editorial de l’any.

L’any 2013 Vèrtex va rebre el Premi APPEC 2012 a la millor portada de l’any durant la XIV Nit de les Revistes de l’APPEC.

Tarifes de publicitat

Anuncia els teus productes o serveis als suports comunicatius de la FEEC: