FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 296

Travesses, ascensions, glaceres i barrancs (Especial estiu 2021)

Juliol-agost 2021

Barrancs a Catalunya. Esclat de roca i aigua

XAVIER GUERRERO

L’orografia accidentada de Catalunya presenta un devessall de barrancs. N’hi ha d’aquàtics i de secs; d’oberts i d’engorjats; de roca calcària, conglomerada o granítica. De punta a punta de la seva geografia, el país amaga bons descensos de barrancs.

Travessa per les valls de Tena, Canfranc i Aussau 

ÀLEX DOMEC

La bonança estiuenca invita a realitzar travesses per les valls feréstegues de l’alta muntanya pirenaica. És el cas de l’itinerari que us presentem: una volta entre refugis de les comarques dela Jacetania i el Bearn; un regne de prats, rierols, gegants de roca i miralls d’aigua.

La gran travessa del Parc Natural de l’Alt Pirineu

DAVID GUIU I OLGA ROVIRA

El Parc Natural de l’Alt Pirineu exemplifica la diversitat de paisatges, climes i ecosistemes propis del Pirineu occidental català. A cavall del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, entre l’alta muntanya i les serres prepirinenques, trescarem des d’Esterri d’Àneu fins a Gerri de la Sal, de punta a punta del parc natural més extens de Catalunya.

Travessa pel Donasà

PITO COSTA

Quan parlem del Pirineu oriental, generalment pensem en les muntanyes de Núria, Canigó, Carlit o Cerdanya. Però encara queden contrades isolades i solitàries al sector est de la serralada. Una d’aquestes és la comarca del Donasà, un museu natural de primer ordre enclavat al nord del Capcir, entre els rius Aude i Arieja.

Travessa del Cadí al Canigó

JOAN FRANCESC CALLADO

La divuitena edició del Premi Vèrtex se la va emportar una minuciosa guia que descriu l’anomenada carena infinita: una travessa del Cadí al Canigó que contempla l’Alt Urgell, Berguedà, Cerdanya, Ripollès i Conflent; una activitat d’alta muntanya llarga i fascinant.

Muntanyes de Portbou

FRANCESC XAVIER GREGORI

La vall de Portbou, culminada pel puig de Querroig, s’endinsa als confins nord-orientals de Catalunya. Caminem per terres empordaneses, pobles de pescadors i cims que han vist contrabandistes, exiliats i ara excursionistes.

Glaceres dels Pirineus

JORDI CAMINS

Com ja havia passat en altres períodes càlids, les glaceres dels Pirineus són a punt d’extingir-se. Són els cicles d’un procés que algun dia inundarà de gel la serralada, però nosaltres ja no ho veurem.

Crèdits

VÈRTEX JULIOL - AGOST 2021

EDITA: Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya - Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada

Rambla 41, pral. 08002 Barcelona
Tel. 934 120 777 Fax 934 126 353
vertex@feec.cat

DIRECCIÓ: Quim P. Casadesús

CAP DE REDACCIÓ: Xavier Maduell

CONSELL ASSESSOR: Armand Ballart, Rosa Maria Bosch, Eliseu T. Climent, Samuel Colomer, Francesc Domènech, Josep Llusà, Jordi Merino, Adriana Olsina, Ester Sabadell i Joan Maria Vives.

HAN COL·LABORAT EN AQUEST NÚMERO:

Astrid Barqué, Aina Bosma, Joan Francesc Callado, Jordi Camins, Pito Costa, Àlex Domec, Francesc Xavier Gregori, Xavier Guerrero, David Guiu, Jose Lloret, Josep Llusà i Olga Rovira.

COL·LABORADORS GRÀFICS:

Pau Aguilera, Àngel Barrero, Juan Manuel Borrero, Marc Borrull, Oriol Clavera, Toni Galitó, Christophe Levillain, Roger Mestres, Anna Mongay, Miquel Taverna i Albert Torrent.

PUBLICITAT, ADMINISTRACIÓ I VENDES: Consol Rodríguez

SUBSCRIPCIONS I ATENCIÓ AL LECTOR: vertex@feec.cat

CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA: Xavier Maduell

MAPES: MCH

MAQUETACIÓ I DISSENY: Ió Lab - Jaume Marco

IMPRESSIÓ: Litografia Rosés, SA

DISTRIBUCIÓ: SPM, SL / Llibreria Altaïr, SL

Dipòsit legal: B. 36121-1965

ISSN: 0042-4420

Reservats tots els drets. Aquesta publicació no pot ser reproduïda ni totalment ni parcial sense consentiment de l’editor. Tampoc no pot ser transmesa per cap mitjà o mètode, ja sigui electrònic, mecànic o d’altre tipus.

Vèrtex no es fa responsable de les opinions i valoracions subjectives que els col·laboradors puguin fer en els articles publicats a la revista.

Vèrtex adverteix al lector que la pràctica dels esports de muntanya comporta riscos i aconsella extremar-hi les precaucions.


Membre de:

Amb el suport de: