FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 308

Sant Llorenç del Munt, la serra pionera

Setembre-octubre 2023

Per visualitzar aquesta revista cal que t'identifiquis amb el teu usuari a l'àrea privada.

Sant Llorenç del Munt, més de cent anys d’escalada – Òscar i Albert Masó

La serra de Sant Llorenç del Munt va presenciar escalades importants ja a cavall dels segles XIX i XX, com les primeres ascensions al Cavall Bernat de Sant Llorenç. L’any 1923, ara en fa cent, arriba una altra de les activitats més destacades: la primera ascensió del Morral del Drac, realitzada per una colla terrassenca. És el tret de sortida d’una campanya d’escalades al massís vallesà i bagenc que va elevar considerablement el grau de dificultat que s’havia assolit fins llavors a Catalunya.

Foto de portada: cova Simanya, una finestra en plena serra de Sant Llorenç del Munt. Foto: Sergi Boixader.

La gran volta a les terres basques amb BTT – Manel García

Recórrer bona part del País Basc i de Navarra en una ruta de bicicleta de muntanya és una empresa ambiciosa, tant per l’extensió que té Euskadi com per la seva orografia complexa. Tretze etapes, 766 quilòmetres i 13.500 metres de desnivell positiu acumulat; vies verdes, senders i pistes de tot tipus; mar, muntanya i tota l’essència de les terres basques.

Prepirineu de l’Alt Urgell, terra fera – David Guiu i Olga Rovira

Hi ha zones muntanyoses que tradicionalment han estat de pas per accedir a les valls més conegudes i no se n’ha valorat l’enorme interès excursionista. Però tard o d’hora aquesta situació es reverteix i acaben sortint a la llum les possibilitats dels massissos més atractius. És el cas de les serres que, a llevant i ponent del riu Segre, configuren un dels sectors més abruptes i espectaculars del Prepirineu català.

Cholatse, retorn als orígens – Jordi Ferrando

La massificació creixent de la muntanya més alta del món, l’Everest, contrasta amb la solitud que regna en cims propers com el Cholatse, de 6.440 metres d’altitud. La seva ascensió compta amb tots els ingredients de l’alpinisme clàssic: morrenes, glaceres, esquerdes, seracs, pendents i cornises de neu fan de la recerca de la via un factor fonamental. La incògnita del recorregut i del resultat final manté el sabor d’aventura d’altres temps.

Entrevista a Núria Burgada – Marc Cornet

Encara hi ha al món, per sort, moltes ànimes entregades que, després de la jubilació, no abandonen sinó que alimenten encara més el seu esperit de transmetre els grans ideals al seu entorn. És el cas de la Núria Burgada, una mestra que des de ben jove va marxar de la ciutat, una amant incondicional de la muntanya, la mare del Kilian Jornet.

Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, 125 anys – Pau Vinyes

A finals del segle XIX creix amb força a Catalunya el desig d’estudiar i conèixer el territori, un anhel influït pel moviment cultural de la Renaixença. A Mataró, l’any 1898 es va fundar la segona entitat excursionista més antiga (després del Centre Excursionista de Catalunya) d’entre les que han perdurat fins als nostres dies al país.

 

 

 

Crèdits

VÈRTEX SETEMBRE - OCTUBRE 2023

EDITA: Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya - Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada

Rambla 41, pral. 08002 Barcelona
Tel. 934 120 777 Fax 934 126 353
vertex@feec.cat

DIRECCIÓ: Quim P. Casadesús

CAP DE REDACCIÓ: Xavier Maduell

CONSELL ASSESSOR: Armand Ballart, Rosa Maria Bosch, Eliseu T. Climent, Samuel Colomer, Francesc Domènech, Josep Llusà, Jordi Merino, Adriana Olsina, Ester Sabadell i Joan Maria Vives.

HAN COL·LABORAT EN AQUEST NÚMERO: Luis Alfonso, Armand Ballart, Judit Baseiria, Núria Burgada, Sara Chacón, Eliseu T. Climent, Marc Cornet, Pere Esteban, Enric Faura, Jordi Ferrando, Manel García, David Guiu, Josep Llusà, Albert Masó, Òscar Masó, Adriana Olsina, Marc Pinsach, Olga Rovira, Ester Sabadell, Aleix Serra, Iñigo Soteras i Pau Vinyes.

COL·LABORADORS GRÀFICS: Pau Aguilera, Jaime Alonso, Sergi Boixader, Bru Busom, Xavier Capdevila, Edu Català, Míriam González, Sergi Graells, Eduard Jornet, Anna Mongay, Javi Pec, Adrià Piñol, Gemma Pla, Nicolás Romero, Pat Soler, Xavi Tomàs i Santi Yaniz.

PUBLICITAT, ADMINISTRACIÓ I VENDES: Consol Rodríguez

SUBSCRIPCIONS I ATENCIÓ AL LECTOR: vertex@feec.cat

CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA: Xavier Maduell

MAPES: MCH

MAQUETACIÓ I DISSENY: Jaume Marco - estudi

IMPRESSIÓ: Rotimpres

DISTRIBUCIÓ: SPM, SL / Llibreria Altaïr, SL

Dipòsit legal: B. 36121-1965

ISSN: 0042-4420

Reservats tots els drets. Aquesta publicació no pot ser reproduïda ni totalment ni parcial sense consentiment de l’editor. Tampoc no pot ser transmesa per cap mitjà o mètode, ja sigui electrònic, mecànic o d’altre tipus.

Vèrtex no es fa responsable de les opinions i valoracions subjectives que els col·laboradors puguin fer en els articles publicats a la revista.

Vèrtex adverteix al lector que la pràctica dels esports de muntanya comporta riscos i aconsella extremar-hi les precaucions.


Membre de:

Amb el suport de: