FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 245

Pirineu Català amb esquís: la travessa tortuosa

Novembre-desembre 2012

ESQUÍ DE MUNTANYA

Pirineu català. La travessa del desert blanc
L’any 1968 el pirineista francès Georges Véron va realitzar a peu la travessa completa dels Pirineus buscant l’eix central de la serralada. Des d’aleshores, el repte s’ha diversificat en múltiples variants i modalitats. La que ens ocupa es limita al Pirineu català i zones limítrofes; però s’obre a les possibilitats de l’esquí de muntanya, el dels grans espais i les grans altures.
TEXT: Núria Monmany i Cesc Grau

EXCURSIONISME

Naixements dels rius. La font de la vida
Conèixer el naixement dels rius ha estat una aventura llargament perseguida durant la història de les civilitzacions. Nil, Ganges o Amazones han estat escenaris d’exploracions mítiques a la recerca de la font de la vida. A Catalunya, amb conques i rius de magnitud modesta, l’exploració no passarà de la jornada d’excursió. No obstant això, la descoberta dels primers degotalls d’aigua d’un riu ens pot assedegar de coneixement i estima pel territori. L’autor d’aquest article ens suggereix tres itineraris que busquen les deus del Segre, el Fluvià i el Ripoll i que formen part de l’obra guanyadora del XII Premi Vèrtex.
TEXT: Albert Vicens

ESCALADA EN ROCA

El Peladet. Montsec de ple dret
L’extensa cinglera del Montsec de Rúbies constitueix una de les fortificacions calcàries més ben parapetades del Prepirineu català. Sobre el congost de Terradets, la paret del Peladet defensa l’extrem occidental de la muralla, mentre que el baluard oriental ostenta la força de Vilanova de Meià. Però ara l’estratègia apunta a l’estendard culminant del Peladet, on el poble derrocat de Rúbies veu com cada cop més escaladors escometen el bastió principal de la fortalesa.
TEXT: Roger Blasco

PERSONATGE

Àngel Casanovas (1943-2011). Fidelitat a uns valors
Fa un any va morir l’Àngel Casanovas. L’Àngel fou alpinista, escalador i esquiador de muntanya; una persona compromesa amb l’excursionisme i amb Catalunya. Durant catorze anys va ser president del Centre Excursionista de Terrassa (CET), entitat on havia iniciat les seves activitats com a muntanyenc. Va continuar fortament vinculat al CET fins al 5 de setembre de 2011, quan el seu cor va dir prou.
TEXT: Francesc Muntada

CÓRRER PER LA MUNTANYA

Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Gas al pulmó
Córrer és tan natural i enriquidor com caminar i cada vegada hi ha més gent que descobreix les sensacions agradables de córrer per la muntanya. L’increment de proves i de persones inscrites en curses de muntanya al nostre país n’és l’exemple més clar. Us presentem dos itineraris pel massís de Sant Llorenç del Munt i l’Obac: dues sessions d’entrenament adaptables al nivell de cada esportista; dues sortides per esbargir-se en un dels grans pulmons que oxigenen la principal àrea metropolitana de Catalunya.
TEXT: Jordi Coral

ENTREVISTA

Francesc Estorach: “No sé per què ens vam arriscar tant”
En temps de la postguerra i amb en Lluís Estasen com a precursor, una nova generació de joves aguerrits va irrompre en el petit món de l’escalada catalana. Uns dels escaladors més actius d’aquells anys 40 eren els germans Estorach: Francesc, Josep i Maria. En Josep avui ja no és entre nosaltres i la Maria va aconseguir nombroses primeres ascensions femenines. Aquí entrevistem el germà gran, en Francesc. Als seus 92 anys ja no escala, però els seus records s’enfilen a l’altura dels escaladors pioners del nostre país.
TEXT: Oriol Dubreuil