FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 295

Islàndia, el batec del cor de la Terra

Maig-juny 2021

Islàndia, una erupció de propostes – Marta Bretó, Xavier Borrell i Oriol Borrell

Emergida de l’oceà Atlàntic septentrional, Islàndia és una illa amb una forta activitat volcànica que marca profundament el seu paisatge gairebé irreal. Aquest país isolat a l’extrem nord-occidental d’Europa ens presenta una erupció de propostes per conèixer els seus volcans, fiords, penya-segats, cascades i glaceres a tocar del cercle polar àrtic.

Foto de portada: La glacera per excel·lència d’Islàndia és Vatnajökull, la més gran de l’illa. Foto: Marta Bretó

De travessa per l’Alt Berguedà – Guardes dels refugis de Serra d’Ensija i Rasos de Peguera

Els camins que antany servien per desplaçar-se entre els pobles de muntanya avui fan possible interessants travesses excursionistes que enllacen boscos, carenes i refugis. És el cas de la ruta “Tora Blava”, un itinerari circular que aplega els principals atractius del paisatge, la natura i la història de l’Alt Berguedà.

El Centre Excursionista d’Olot i el muntanyisme garrotxí – Pau Vinyes

L’any 1934 va néixer la primera associació excursionista de la Garrotxa, la UEC d’Olot. Aquesta delegació de la Unió Excursionista de Catalunya va començar amb força, però va ser truncada per la Guerra Civil. A més, va durar poc perquè després de la contesa bèl·lica va passar a ser la delegació olotina d’una altra entitat, el Centre Excursionista de Catalunya. Finalment, el 1970 s’independitzava del CEC i es creava el Centre Excursionista d’Olot.

Entrevista a Teresa Forn – Marc Cornet

“Em sento molt afortunada de poder continuar corrent”. Als seus 61 anys, l’atleta manresana que l’any 2003 va guanyar la Copa del Món de Curses per Muntanya es manté més activa que mai. La Teresa aboca coratge i energia en tot el que fa, ja sigui corrent o dirigint una classe amb les seves alumnes. Parlem amb una de les pioneres de les curses per muntanya al nostre país.

Helicòpters i refugis – Clara Blanchar

El transport de menjar i material amb helicòpters s’ha convertit en essencial  per al dia a dia dels refugis de muntanya allunyats de pistes i carreteres. Repassem la feina que fan amb la veu dels guardes i recordem el pilot Haritz Galarraga Gortázar i el mecànic Jordi Figueras, morts l’estiu passat en un accident d’helicòpter a la vall de la Vansa.

Pierre Dalloz, escalador i escriptor – Lluís Canals i Enric Faura

L’alpinisme clàssic de mitjan segle XX va brillar amb grans escaladors francesos que escrivien amb mestria, com Rébuffat, Terray o Herzog. Però abans n’hi havia hagut d’altres com Pierre Dalloz, que l’any 1931 va publicar el llibre fotogràfic Haute Montagne. El seu prefaci titulat “Zénith” és un text excepcional que figura amb lletres d’or al cim dels llibres de muntanya.

Crèdits

VÈRTEX MAIG - JUNY 2021

EDITA: Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya - Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada

Rambla 41, pral. 08002 Barcelona
Tel. 934 120 777 Fax 934 126 353
vertex@feec.cat

DIRECCIÓ: Quim P. Casadesús

CAP DE REDACCIÓ: Xavier Maduell

CONSELL ASSESSOR: Armand Ballart, Rosa Maria Bosch, Eliseu T. Climent, Samuel Colomer, Francesc Domènech, Josep Llusà, Jordi Merino, Adriana Olsina, Ester Sabadell i Joan Maria Vives.

HAN COL·LABORAT EN AQUEST NÚMERO:

Luis Alfonso, Genni Archetti, Armand Ballart, Judit Baseiria, Clara Blanchar, Oriol Borrell, Xavier Borrell, Aina Bosma, Marta Bretó, Dani Brugarolas, Roger Cararach, Eliseu T. Climent, Marc Cornet, Jordi Corominas, Pere Esteban, Carme Farnell, Enric Faura, Teresa Forn, Jesús Jordi Pinatella, Jose Lloret, Josep Llusà, Marc Pinsach, Tomeu Rigo, Albert Rubirola, Jordi Saragossa, Iñigo Soteras i Pau Vinyes.

COL·LABORADORS GRÀFICS:

Pau Aguilera, Jaume Alegre, Juan Manuel Borrero, Aniol Bosch, Jordi Canyameres, Xavier Capdevila, Edu Català, Marc Elias, Julio Escarabajal, Ramon Ferrer, Francisco Francés Torrontera, Conxita Garcia, Roger Gavaldà, Xevi Generó, Víctor Gómez, Jonatan Larrañaga, Nora Marcilla, Anna Mongay, Galdric Mossoll, Cesc Puig, Tato Rosés, Marc Rovira, Pep Serra, Jaume Tané i Albert Torrent.

PUBLICITAT, ADMINISTRACIÓ I VENDES: Consol Rodríguez

SUBSCRIPCIONS I ATENCIÓ AL LECTOR: vertex@feec.cat

CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA: Xavier Maduell

MAPES: MCH

MAQUETACIÓ I DISSENY: Ió Lab - Jaume Marco

IMPRESSIÓ: Litografia Rosés, SA

DISTRIBUCIÓ: SPM, SL / Llibreria Altaïr, SL

Dipòsit legal: B. 36121-1965

ISSN: 0042-4420

Reservats tots els drets. Aquesta publicació no pot ser reproduïda ni totalment ni parcial sense consentiment de l’editor. Tampoc no pot ser transmesa per cap mitjà o mètode, ja sigui electrònic, mecànic o d’altre tipus.

Vèrtex no es fa responsable de les opinions i valoracions subjectives que els col·laboradors puguin fer en els articles publicats a la revista.

Vèrtex adverteix al lector que la pràctica dels esports de muntanya comporta riscos i aconsella extremar-hi les precaucions.


Membre de:

Amb el suport de: