FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 305

Goierri, cor i ànima de la muntanya basca

Març-abril 2023

Goierri, cor i ànima de la muntanya basca – Turisme de Goierri

Goierri significa poble elevat en basc. Aquesta comarca de l’interior de Guipúscoa, a la capçalera del riu Oria, troba a la serra d’Aizkorri els pics culminants d’Euskadi i a la serra d’Aralar el piramidal Txindoki, l’anomenat Cerví basc. Als seus peus, els baserriak (masos) caracteritzen el típic paisatge rural de la muntanya basca.

Foto de portada: El piramidal Larrunarri o Txindoki (1.346 m) és el pic més conegut del Parc Natural d’Aralar, a Guipúscoa. Foto: Turisme de Goierri.

 

Travessa Joan Jubany a la vall Ferrera – Enric Llonch

Joan Jubany era un ramader de la vall Ferrera que, amb el seu coneixement de la zona, va inspirar l’alpinista i corredor Enric Llonch a crear-hi una alta ruta circular. Els prop de set mil metres de desnivell positiu acumulat, la seixantena de quilòmetres, els trenta cims del recorregut i les crestes que coronen el sostre de Catalunya demostren que no estem parlant d’una travessa qualsevol.

 

Travessa Molières-Salvaguardia – Albert Vilana

El massís de la Maladeta, amb l’Aneto com a pic culminant dels Pirineus, concentra unes enormes possibilitats per a les ascensions d’alta muntanya. De l’extrem sud a l’extrem nord, del Molières al Salvaguardia, una travessa de somni es fa realitat.

 

Ruta Lyell a la Garrotxa – Isaac Camps 

L’expedició del geòleg escocès Charles Lyell, un dels científics més importants que va explorar la Catalunya del segle XIX, és el fil conductor del projecte d’un camí temàtic al llarg del país. Resseguirem un dels seus sectors que concentren més punts d’interès geològic, la regió volcànica de la Garrotxa.

 

Entrevista a Tamara Lunger – Aina Bosma

No són pocs els casos d’alpinistes joves que han vist truncada la seva carrera meteòrica per una mort massa prematura. Tamara Lunger sempre ha sobreviscut, però les patacades que li han etzibat els vuitmils l’han portada a replantejar-s’ho gairebé tot. Parlem amb l’escaladora sud-tirolesa, que compta entre les seves fites amb el K2 sense oxigen i que, amb només 23 anys, va convertir-se en la dona més jove a assolir el cim del Lhotse.

 

Grup Excursionista i Esportiu Gironí, 104 anys – Pau Vinyes

L’any 1919 va néixer el Grup Excursionista i Esportiu Gironí, una entitat multiesportiva fortament arrelada a la ciutat de Girona. Si bé l’excursionisme no hi té el mateix pes que representava en els seus inicis, la Secció de Muntanya continua ben activa en diferents fronts, des de la promoció de l’excursionisme infantil fins a les curses per muntanya.

 

 

Crèdits

VÈRTEX MARÇ - ABRIL 2023

EDITA: Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya - Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada

Rambla 41, pral. 08002 Barcelona
Tel. 934 120 777 Fax 934 126 353
vertex@feec.cat

DIRECCIÓ: Quim P. Casadesús

CAP DE REDACCIÓ: Xavier Maduell

CONSELL ASSESSOR: Armand Ballart, Rosa Maria Bosch, Eliseu T. Climent, Samuel Colomer, Francesc Domènech, Josep Llusà, Jordi Merino, Adriana Olsina, Ester Sabadell i Joan Maria Vives.

HAN COL·LABORAT EN AQUEST NÚMERO: Luis Alfonso, Armand Ballart, Judit Baseiria, Aina Bosma, Dani Brugarolas, Isaac Camps, Anna Carceller, Sara Chacón, Pere Esteban, Enric Faura, Jesús Jordi Pinatella, Enric Llonch, Josep Llusà, Tamara Lunger, Sergi Martí, Marc Pinsach, Mireia Puntí, Ester Sabadell, Anna Saballs, Iñigo Soteras, Albert Vilana i Pau Vinyes.

COL·LABORADORS GRÀFICS: David Aceves, Xavier Agut, Sergi Boixader, Juan Manuel Borrero, Roger Cararach, Edu Català, Oriol Clavera, Joan Codina, Laia Díaz, Francisco Lorenzo, Anna Meneses, Anna Mongay, Xavi Navas, Josep Pera, Ramon Rius, Iolanda Sebé, Pep Serra, David Soler, Marc Toralles i Albert Vilardell.

PUBLICITAT, ADMINISTRACIÓ I VENDES: Consol Rodríguez

SUBSCRIPCIONS I ATENCIÓ AL LECTOR: vertex@feec.cat

CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA: Xavier Maduell

MAPES: MCH

MAQUETACIÓ I DISSENY: Ió Lab - Jaume Marco

IMPRESSIÓ: Litografia Rosés, SA

DISTRIBUCIÓ: SPM, SL / Llibreria Altaïr, SL

Dipòsit legal: B. 36121-1965

ISSN: 0042-4420

Reservats tots els drets. Aquesta publicació no pot ser reproduïda ni totalment ni parcial sense consentiment de l’editor. Tampoc no pot ser transmesa per cap mitjà o mètode, ja sigui electrònic, mecànic o d’altre tipus.

Vèrtex no es fa responsable de les opinions i valoracions subjectives que els col·laboradors puguin fer en els articles publicats a la revista.

Vèrtex adverteix al lector que la pràctica dels esports de muntanya comporta riscos i aconsella extremar-hi les precaucions.


Membre de:

Amb el suport de: