FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 288

Centenari de la FEEC

Gener-febrer 2020

Centenari de la FEEC. Francesc Roma i Casanovas

L’any 1920 es va crear la Lliga de Societats Excursionistes de Catalunya amb l’objectiu de coordinar les entitats muntanyenques que havien nascut d’ençà de la segona meitat del segle XIX. Moltes vicissituds i canvis de nom s’han succeït fins que la FEEC ha complert un segle. Presentem la primera entrega de les sis que enguany repassaran la història d’una de les federacions esportives catalanes amb un nombre més alt de federats i d’activitats.

Els orígens de l’escalada a Montserrat. Òscar i Albert Masó Garcia

L’any del centenari de la FEEC coincideix amb la primera escalada oficial a Montserrat, que va efectuar Lluís Estasen al Gorro Frigi. Durant els anys posteriors al 2020, Estasen va continuar realitzant, amb diferents companys, ascensions pioneres per les diverses regions de l’emblemàtic massís.

Entrevista a Mireia Miró. Marc Cornet

“És important tenir una previsió més enllà de la victòria”. Ho afirma Mireia Miró, la primera campiona del món d’esquí de muntanya de casa nostra. Poc després de guanyar-ho tot l’any 2011, va deixar la competició i ara es dedica a la representació d’esportistes d’alt nivell.

Allaus, el perill hivernal. Glòria Martí

Els despreniments de neu són el perill més important de la muntanya hivernal. Qui vulgui practicar esports de muntanya sobre els pendents nevats no només ha de conèixer les tècniques de progressió. També ha de saber beure de les fonts de predicció d’allaus i estar format per a l’eventual rescat d’una persona que hagi quedat colgada sota la neu.

Crèdits

VÈRTEX 288, GENER-FEBRER 2020

EDITA: Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya - Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada

Rambla 41, pral. 08002 Barcelona
Tel. 934 120 777 Fax 934 126 353
vertex@feec.cat

DIRECCIÓ: Quim P. Casadesús

CAP DE REDACCIÓ: Xavier Maduell

CONSELL ASSESSOR: Armand Ballart, Rosa Maria Bosch, Eliseu T. Climent, Samuel Colomer, Francesc Domènech, Josep Llusà, Jordi Merino, Adriana Olsina, Ester Sabadell i Joan Maria Vives.

HAN COL·LABORAT EN AQUEST NÚMERO: Luis Alfonso, Armand Ballart, Lluís Ballbé, Judit Baseiria, Jaume Broto, Jordi Buxonat, Francesc Carola, Núria Casaldàliga, Eliseu T. Climent, Marc Cornet, Joan Escalé, Pere Esteban, Enric Faura, Glòria Martí, Albert Masó, Òscar Masó, Mireia Miró, Jordi Moré, Jesús Jordi Pinatella, Josep Llusà, Laura Piferrer, Marc Pinsach, Ramon Regí, Francesc Roma, Ester Sabadell, Marta Sánchez i Aleix Serra.

COL·LABORADORS GRÀFICS: Pau Aguilera, Jaume Alegre, Txema Arteta, Oriol Baró, Meritxell Bonet, Pere Boter, Roger Cararach, Edu Català, Jordi Castro, Sergi Colomé, Jordi Esteve, Carles Garcia, Jesús Ibarz, Carla López, Anna Mongay, Pere Planagumà, Ferran Rodríguez, Edu Sallent, Pep Serra, Miquel Taverna, Joan Manel Vilaplana i Rafa Yanes.

PUBLICITAT, ADMINISTRACIÓ I VENDES: Consol Rodríguez

SUBSCRIPCIONS I ATENCIÓ AL LECTOR: vertex@feec.cat

CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA: Xavier Maduell

MAPES: MCH

MAQUETACIÓ I DISSENY: Ió Lab - Jaume Marco

IMPRESSIÓ: Litografia Rosés, SA

DISTRIBUCIÓ: SPM, SL / Llibreria Altaïr, SL

Dipòsit legal: B. 36121-1965

ISSN: 0042-4420

Reservats tots els drets. Aquesta publicació no pot ser reproduïda ni totalment ni parcial sense consentiment de l’editor. Tampoc no pot ser transmesa per cap mitjà o mètode, ja sigui electrònic, mecànic o d’altre tipus.

Vèrtex no es fa responsable de les opinions i valoracions subjectives que els col·laboradors puguin fer en els articles publicats a la revista.

Vèrtex adverteix al lector que la pràctica dels esports de muntanya comporta riscos i aconsella extremar-hi les precaucions.


Membre de:

Amb el suport de: