FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 311

Annapurna 1974, 50 anys del primer vuitmil català

Abril-maig-juny 2024

Per visualitzar aquesta revista cal que t'identifiquis amb el teu usuari a l'àrea privada.

Annapurna Est 1974, 50 anys del primer vuitmil català – Xavier Maduell

Després que el 1950 Louis Lachenal i Maurice Herzog conquerissin l’Annapurna, la resta dels catorze vuitmils principals de la Terra van ser escalats per primer cop durant els anys cinquanta i primers dels seixanta. Però als setanta quedaven pendents molts vuitmils secundaris, i els catalans no havien ensumat encara l’aire enrarit dels vuit mil metres fins que es van fixar en una punta situada a l’est de l’Annapurna principal. Era un cim verge, superava la cota 8.000 i enguany fa mig segle d’aquella primera ascensió mundial.

Foto de portada: Josep Manuel Anglada i Emili Civís en plena aresta de la via que van obrir a la cara nord de l’Annapurna Est l’any 1974. Foto: Jordi Pons.

El Port, un massís indòmit amb BTT – Roger Ferrer i Mònica Faneca

Entre Catalunya, el País Valencià i l’Aragó, el massís del Port és punt de confluència de diferents esports de muntanya. En la pràctica de la bicicleta de muntanya, el Port no representa el millor massís per als aficionats a passejades per pistes amables; però per als amants de la BTT més salvatge, constitueix una de les millors zones del país.

Descens de barrancs a l’Oberland – Xavier Guerrero

El barranquisme d’alta dificultat troba a les valls suïsses de Kandersteg, Griesalp i Lauterbrunnen una mena de paradís infernal. Diem infern no perquè hi faci calor, sinó al contrari: quan arriba el fred de la tardor i s’atura el desgel de les glaceres, els més ben preparats poden intentar afrontar un cabal fort que a l’estiu seria inabordable. Ressenyem alguns dels millors descensos de barrancs d’Europa.

Illa de la Réunion, una perla a l’oceà Índic – David Sancho

Les aigües de l’Índic veuen emergir, entre les illes de Madagascar i Maurici, la Réunion. Es tracta d’una illa amb una orografia molt muntanyosa i una activitat volcànica que en alguns indrets encara continua modelant el paisatge. Penya-segats, barrancs, altius cims i fins i tot un tresmil ens esperen al sector sud-oest de l’oceà Índic.

Entrevista a Joan Soler Gironès – Marc Cornet

Hi ha muntanyencs per als qui la muntanya és molt més que un simple terreny de joc. El jove geògraf Joan Soler Gironès n’ha fet el seu terreny d’estudi i és autor de llibres que fusionen l’excursionisme amb la reflexió sobre el territori, el paisatge i el patrimoni. Soler Gironès ens parla de la contribució que l’excursionisme pot fer en una societat que tendeix a emmirallar-se en allò llunyà i oblidar l’entorn proper.

Centre Excursionista de Terrassa, 114 anys – Pau Vinyes

Instituït l’any 1910, el Centre Excursionista de Terrassa és una de les entitats muntanyenques més antigues del Vallès i del país. El CET ha aconseguit enllaçar l’herència de l’excursionisme científic amb els canvis que demanen les noves formes d’entendre l’excursionisme i la societat.

Crèdits

VÈRTEX ABRIL - MAIG - JUNY 2024

EDITA: Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya - Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada

Rambla 41, pral. 08002 Barcelona
Tel. 934 120 777 Fax 934 126 353
vertex@feec.cat

DIRECCIÓ: Quim P. Casadesús

CAP DE REDACCIÓ: Xavier Maduell

CONSELL ASSESSOR: Armand Ballart, Rosa Maria Bosch, Eliseu T. Climent, Samuel Colomer, Francesc Domènech, Josep Llusà, Jordi Merino, Adriana Olsina, Ester Sabadell i Joan Maria Vives.

HAN COL·LABORAT EN AQUEST NÚMERO: Josep Manuel Anglada, Armand Ballart, Judit Baseiria, Rosa M. Bosch, Marta Bretó, Sara Chacón Cao, Emili Civís, Marc Cornet, Pere Esteban, Mònica Faneca, Quim Farrero, Enric Faura, Roger Ferrer, Toni Garcia, Xavier Guerrero, Jesús Jordi Pinatella, Josep Llusà, Estel Parés, Xavier Pérez Gil, Marc Pinsach, Jordi Pons, Martí Puig, David Sancho, Amanda Sanz, Aleix Serra, Joan Soler Gironès, Iñigo Soteras i Pau Vinyes.

COL·LABORADORS GRÀFICS: Jordi Albareda, Jaume Baltà, Sergi Boixader, Xavier Capdevila, Josep Casanovas, Edu Català, Francesc Català, Cesc Grau, Núria Itarte, Anna Mongay, Jaume Morera, Joan Quintana, Sergi Reboredo, Ricard Reixach, Manu de Salvador, Pep Serra, Jaume Solà, Pat Soler, Xavi Soler Gironès i Àlex Vidaller.

PUBLICITAT, ADMINISTRACIÓ I VENDES: Consol Rodríguez

SUBSCRIPCIONS I ATENCIÓ AL LECTOR: vertex@feec.cat

CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA: Xavier Maduell

MAPES: MCH

MAQUETACIÓ I DISSENY: Jaume Marco - estudi

IMPRESSIÓ: Rotimpres

DISTRIBUCIÓ: SPM, SL / AD-LANTE

Dipòsit legal: B. 36121-1965

ISSN: 0042-4420

Reservats tots els drets. Aquesta publicació no pot ser reproduïda ni totalment ni parcial sense consentiment de l’editor. Tampoc no pot ser transmesa per cap mitjà o mètode, ja sigui electrònic, mecànic o d’altre tipus.

Vèrtex no es fa responsable de les opinions i valoracions subjectives que els col·laboradors puguin fer en els articles publicats a la revista.

Vèrtex adverteix al lector que la pràctica dels esports de muntanya comporta riscos i aconsella extremar-hi les precaucions.


Membre de:

Amb el suport de: