FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 294

Aneto-Posets, la volta dels gegants pirenaics

Març-abril 2021

Aneto-Posets, la volta dels gegants pirenaics – Albert Vilana

La vall de Benasc és culminada pels dos massissos més elevats del Pirineu. A llevant, l’Aneto (3.404 m) s’erigeix en el rei de la Maladeta i de tota la serralada pirenaica; a ponent el segueix en altitud el Posets (3.375 m), el punt àlgid de confluència d’unes valls que són emblema i paradigma de l’alta muntanya.

Foto de portada: Diente de Llardana (3.094 m), un dels tresmils del massís de Posets. Foto: Jordi Marcillo

Romànic al Montseny – Oscar Farrerons

A finals del segle X, l’expansió demogràfica lligada al desenvolupament de la producció agrícola va propiciar la construcció d’una seixantena d’esglesioles romàniques al Montseny. Una caminada pel pla de la Calma, al sector occidental del massís, ens aproparà a alguns d’aquests petits temples perfectament integrats a la muntanya.

Travessa per Andorra, l’Arieja i el Pallars – Alejandro Yzaguirre

Sortir del Serrat, grimpar fins al cim del Tristaina, saltar a l’Arieja, fer la pica d’Estats, baixar a la vall Ferrera i tornar a Andorra després d’assolir el pic de Comapedrosa no és cosa de bufar i fer ampolles. Ho comprovareu amb aquesta gran volta a través de pics altius, valls profundes i estanys amagats.

90 anys de l’Agrupació Excursionista Muntanya – Pau Vinyes

L’antic municipi de Sant Andreu de Palomar, annexat a Barcelona l’any 1897, compta amb una associació muntanyenca de noranta anys de vida. Aquest article sobre l’Agrupació Excursionista Muntanya inicia una secció dedicada a la història de les entitats excursionistes catalanes.

Entrevista a Mari Carme Magdalena – Marc Cornet

L’any 1984, la primera expedició femenina catalana a l’Himàlaia coronava el Kangtega, un sismil que fins al moment només s’havia escalat una vegada. Dos anys després, una escaladora catalana i una de navarresa s’encordaven per realitzar la primera ascensió femenina europea a les vies The Nose i Regular de Yosemite. En aquestes i moltes altres escalades hi estava implicada la Mari Carme Magdalena, que ens parla de la seva activitat pretèrita i actual.

Crèdits

VÈRTEX MARÇ - ABRIL 2021

EDITA: Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya - Federació Catalana d’Alpinisme i Escalada

Rambla 41, pral. 08002 Barcelona
Tel. 934 120 777 Fax 934 126 353
vertex@feec.cat

DIRECCIÓ: Quim P. Casadesús

CAP DE REDACCIÓ: Xavier Maduell

CONSELL ASSESSOR: Armand Ballart, Rosa Maria Bosch, Eliseu T. Climent, Samuel Colomer, Francesc Domènech, Josep Llusà, Jordi Merino, Adriana Olsina, Ester Sabadell i Joan Maria Vives.

HAN COL·LABORAT EN AQUEST NÚMERO:

Luis Alfonso, Armand Ballart, Judit Baseiria, Aina Bosma, Dani Brugarolas, Joan Cerdà, Marc Cornet, Jordi Corominas, Pere Esteban, Oscar Farrerons, Enric Faura, Enric Guardiola, M. Carme Magdalena, Jesús Jordi Pinatella, Jose Lloret, Josep Llusà, Marc Pinsach, Jordi Pons, Mireia Puntí, Ester Sabadell, Iñigo Soteras, Ramon Tornero, Albert Vilana, Pau Vinyes i Alejandro Yzaguirre.

COL·LABORADORS GRÀFICS:

Pep Alejos, Marta Bretó, Edu Català, Oriol Clavera, Adrià Corella, Aïda Cusac, Cesc Eguia, Quim Farrero, Verónica Franco, Ángel García, Albert Graells, Joan Huertos, Jordi Longás, Jordi Marcillo, Roger Molist, Anna Mongay, Isabel Notivoli, Joan Olivé, Alberto Sánchez, Pep Serra, Marc Toda i Albert Torrent.

PUBLICITAT, ADMINISTRACIÓ I VENDES: Consol Rodríguez

SUBSCRIPCIONS I ATENCIÓ AL LECTOR: vertex@feec.cat

CORRECCIÓ LINGÜÍSTICA: Xavier Maduell

MAPES: MCH

MAQUETACIÓ I DISSENY: Ió Lab - Jaume Marco

IMPRESSIÓ: Litografia Rosés, SA

DISTRIBUCIÓ: SPM, SL / Llibreria Altaïr, SL

Dipòsit legal: B. 36121-1965

ISSN: 0042-4420

Reservats tots els drets. Aquesta publicació no pot ser reproduïda ni totalment ni parcial sense consentiment de l’editor. Tampoc no pot ser transmesa per cap mitjà o mètode, ja sigui electrònic, mecànic o d’altre tipus.

Vèrtex no es fa responsable de les opinions i valoracions subjectives que els col·laboradors puguin fer en els articles publicats a la revista.

Vèrtex adverteix al lector que la pràctica dels esports de muntanya comporta riscos i aconsella extremar-hi les precaucions.


Membre de:

Amb el suport de: