FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Revista Vèrtex - 241

Canals pirinenques: la via directa

Març-abril 2012

EXCURSIONISME I ESCALADA EN ROCA

Romania. Carpats escarpats
Els Carpats constitueixen la part oriental del sistema muntanyós central d’Europa. A Romania, com a contrapunt a les planes al·luvials del gegantí Danubi, la serralada imposa fortaleses com la de Piatra Craiului, on els excursionistes no es cansaran de trescar entre els relleus calcaris i les coníferes de la Transsilvània meridional. Els escaladors, per la seva banda, emigraran als Carpats romanesos a la recerca de vies, parets i congostos de llegenda.
TEXT: Carles Claraco

ALPINISME

Canals de neu, gel i mixt. Viatge al Pirineu
L’any 1886 Jacint Verdaguer va escriure el gran poema èpic Canigó, obra cabdal de la Renaixença catalana. En el seu cant IV, els enamorats Gentil i Flordeneu sobrevolen amb una carrossa d’or lo Pirene, un gran arbre ajagut de brancades poderoses. Un segle i quart més tard, l’article que comenceu a llegir salta de vall en vall pel Pirineu nevat. Ara l’objectiu és alpinístic i radicalment diferent, però manté l’esperit ancestral: l’amor a la terra, a la bellesa evocadora i a la solitud que omple els grans espais.
TEXT: Montse Molan

EXCURSIONISME

Al voltant de la Plana de Vic. Excursionisme de contrastos
Osona és una de les comarques que millor exemplifica la varietat paisatgística de Catalunya. Plana, muntanya, boscos, turons i cingleres omplen els sentits de qualsevol excursionista. Un territori de contrastos on masies i castells també són alguns dels seus elements més representatius. A través de quatre propostes aptes per a tots els públics us en fem una breu pinzellada.
TEXT: Aurora Montserrat

BICICLETA DE MUNTANYA

Dels Volcans a la Mediterrània. La travessa del massís Central francès en BTT
Sovint, quan els muntanyencs es desplacen a França, s’aproximen només als seus grans massissos, principalment Alps i Pirineus. Per sort, però, el país veí és un autèntic regal per als amants de la natura. Si sou aficionats a les llargues rutes en bicicleta, no us perdeu aquesta proposta, tan original com completa.
TEXT: Manel Garcia

REFUGIS

Xalet-refugi Pere Carné. El campament base de la Cerdanya
Des de l’interior del Xalet-refugi Pere Carné es veuen els boscos ufanosos de la Molina. Amb aquest paisatge s’intueix un camp de joc fantàstic per fer qualsevol esport a l’aire lliure. El Xalet-refugi és la base ideal de múltiples excursions per la Molina i, en un àmbit més ampli, de qualsevol activitat de muntanya a la Cerdanya.
TEXT: Ramon Boter de Palau

ENTREVISTA

Joan Cervera i Batariu: “El futur de l’excursionisme haurà de ser visionari, com el de Catalunya”
El mes d’abril de 2011 es va atorgar l’Ensenya d’Or de la FEEC a Joan Cervera i Batariu, un home que ha dut a terme una incansable i prolífica activitat emprenedora dins del món muntanyenc català. És tot un privilegi poder-vos oferir les seves experimentades idees, opinions i records.
TEXT: Albert Masó Garcia i Òscar Masó Garcia