FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 04/05/2015

Mor Francesc Estorach, pioner de l’escalada dels anys 40 a Catalunya

Escalada

Ens ha deixat Francesc Estorach Pons (Barcelona, 1920-Vilassar de Dalt, 2015). En Francesc va ser un dels escaladors més destacats dels anys 40 a Catalunya. Juntament amb el seus germà Josep i la seva germana Maria va obrir nombroses vies a Montserra, com l’agulla del Mig del Faraó o l’agulla de l’Esquelet. Als Pirineus, va escalar-hi la cara nord dels Encantats i, al Pedraforca, va inaugurar-hi la Directíssima del pollegó Inferior, la canal del Riambau i una primera ascensió hivernal als Cabirols.

Mecànic de professió, Estorach es va iniciar en l’escalada a Montserrat, Sant Llorenç del Munt i el sot del Bac. Va formar part de diferents entitats de la FEEC com la Unió Excursionista de Catalunya, el Club Excursionista de Gràcia i el Club Muntanyenc Barcelonès, plataformes que li van permetre afrontar l’ascensió de molts monòlits rocosos que en aquella època eren verges i, per tant, desconeixien la petjada humana.

Entrevista, a la revista Vèrtex

En Francesc residia a Vilassar de Dalt, on va morir el passat 1 de maig als 95 anys. El rocòdrom d’aquesta localitat del Maresme ostenta el nom dels germans Estorach. Era soci honorífic de la Secció de Muntanya del Centre de Cultura la Massa de Vilassar de Dalt, on observava l’evolució de l’escalada catalana des de l’òptica d’un dels seus iniciadors.

En l’entrevista realitzada per Oriol Dubreuil i publicada a la revista Vèrtex 245 de novembre-desembre de 2012, Francesc Estorach explica que es va arriscar molt fent escalada amb amb els seus germans, amb el seu relat ens trasllada als temps dels escaladors pioners del nostre país.

Galeria de fotos, germans Estorach Pons