FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Notícies - 13/01/2020

Maria Costa aconsegueix el primer or català en uns JJOO de la joventut d’hivern

Esquí de muntanya Centres de tecnificació

L’esquí de muntanya català ha entrat per la porta gran en el seu debut com esport olímpic en els JJOO de la joventut d’hivern que s’estan disputant a la ciutat suïssa de Lausana.

La bagenca Maria Costa (AE Mountain Runners del Berguedà) s’ha penjat la primera medalla d’or catalana en uns JJOO de la Joventut d’hivern. Costa l’ha obtingut en la prova d’esprint d’esquí de muntanya i després de superar a una de les gran favorites, la italiana Silvia Berra que ha pujat al segon calaix del pòdium. La francesa Margot Ravinel ha estat tercera per darrera de Costa i Berra.

Costa ha arribat a la final superant com a guanyadora les rondes de quarts de final i les semifinals on ja havia demostrat la seva superioritat. A les semifinals ha quedat eliminada la gironellenca Ares Torra (AE Mountain Runners del Berguedà), que ha acabat onzena.

Maria Costa s’ha convertit en una especialista en categoria esprint i ha aconseguit penjar-se una medalla d’or en uns JJOO d’hivern històrica. Fins ara només el nord-català Martin Fourcade sabia el que era pujar al més amunt del pòdium en uns Jocs d’hivern. Fourcade ha aconseguit medalles en els JJOO de Sotxi 2014 (or) i a Pyeongchang 2018 en Biatló (tres ors).

Costa fins ara ja havia aconseguit un novè lloc a la prova individual que es va disputar el passat divendres.

Ot Ferrer es penja el bronze 

Poca estona després de l’or de Maria Costa ha arribat la segona medalla catalana, aquest cop ha estat en forma de bronze i pel berguedà Ot Ferrer (AE Mountain Runners del Berguedà). Ferrer ha aconseguit entrar en tercer lloc en la prova d’esprint d’esquí de muntanya per darrera dels grans dominadors els italians Rocco Baldini i Luca Tomasoni.

Ferrer que venia amb el subcampionat del món junior sota el braç i amb moltes opcions de pujar al pòdium no ha pogut superar als esquiadors italians que han seguit demostrant l’hegemonia dels transalpins en aquesta disciplina.

Ot Ferrer ha arribat a la final després de superar els quarts de final com a segon de la seva sèrie i de guanyar la seva semifinal. El Berguedà suma aquest bronze al diploma olímpic aconseguit divendres en la prova individual on va entrar cinquè a la meta.

L’altre català participant a la prova, Marc Ràdua (CE la Pobla de Segur) ha tancat la seva participació amb un més que meritori cinquè lloc després de colar-se també a la final.

Les medalles de la Maria Costa i l’Ot Ferrer se sumen la plata aconseguida pel patinador Nil Llop i són les tres primeres medalles de la història catalanes i de qualsevol esportista de l’estat espanyol en uns JJOO de la joventut d’hivern.

Medalla de bronze a relleus mixtes

Per si no en tenien prou amb les medalles aconseguides a la prova d’esprint, els catalans també han aconseguit pujar al podi a la prova de relleus mixtes, que s’ha disputat el 14 de gener. Els quatre catalans competien com a país únic, aconseguint el bronze en una prova liderada clarament pels suïssos, que han creuat la meta després de 35’07” de cursa. Els catalans han lluitat frec a frec amb els francesos, de qui només els ha separat dos segons.

Fruit de la feina ben feta

Abans de començar l’aventura olímpica el tècnic coordinador del Centre de Tecnificació d’Esquí de Muntanya de CatalunyaPau Gómez, ja va destacar el treball dels esportistes del centre i va posar en valor l’esforç d’aquests per poder arribar a competir al primer nivell.

Per en Pau Gómez  la convocatòria dels quatre esportistes catalans pels jocs va significar una “recompensa que ha d’ajudar a mantenir la línia de treball i seguir donant suport al projecte del CTEMC”. Gómez remarca el potencial que hi ha ara mateix al planter de l’esquí de muntanya a Catalunya i demana eines i recursos per poder treballar aquest potencial.

El mateix Goméz ha posat en valor l’esperit competitiu i la polivalència de l’Ot Ferrer, la disciplina de la Maria Costa, el potencial d’en Marc Ràdua o la constància de l’Ares Torra com a trets diferencials però comuns en la majoria dels integrants del CTEMC.

Cal recordar que en els més de 20 anys d’existència del CTEMC noms com els de Marta GarciaLaura BaletMarc PinsachOriol Cardona o sobretot Mireia Miró i Kilian Jornet, han estat algunes de les fornades que han estat i són autèntics referents de l’esquí de muntanya en l’àmbit internacional.

Amb el patrocini