FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 20/02/2017

La WSSF a la FEEC: “Mostri proves que Catalunya és reconeguda per l’ONU i el CIO”

Raquetes de neu

La FEEC rep una dura carta de la presidenta de la internacional de raquetes de neu on reitera que la selecció només pot competir com a espanyola

Ara per ara, Catalunya no podrà competir com a país amb la selecció catalana de raquetes de neu. “Si us plau, mostri les proves per les quals Catalunya és reconeguda per l’ONU i el CIO. Indiqui també el país que va escollir en l’aplicació ESTA per ingressar als Estats Units”, deia en començar el correu electrònic de resposta que la presidenta de la World Snowshoe Federation (WSSF), Monika Owczarek, ha adreçat aquest matí a Jordi Merino, president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). La missiva digital arriba després que la mateixa FEEC adrecés un requeriment d’informació en relació amb el veto que l’organisme internacional va fer ara fa un mes, i pel qual la selecció catalana de raquetes de neu ja no pot competir ni a europeus ni a mundials després d’una dècada de participació ininterrompuda. La FEEC ja ha dit que assistirà al congrés anual de la WSSF i recorrerà al TAS per la vulneració dels seus drets, atès que és membre de ple dret des de la fundació de la federació internacional.

Monika Owczarek segueix la comunicació en to amenaçador tot dient que “només si Catalunya pot demostrar que és reconeguda per tots aquests organismes, la WSSF reconeixerà  l’equip català com a membre nacional” i sentencia que “qualsevol atleta català que opti per competir en els esdeveniments de la WSSF, ho farà com a espanyol i sota la bandera espanyola”.

Requisits migratoris
Precisament aquesta setmana (del 22 al 26 de febrer), se celebra el campionat del món i la federació internacional de raquetes de neu també es reuneix en el seu congrés anual a Saranac (Nova York). Per això, la presidenta de la WSSF adverteix al seu correu que “sota l’administració Trump hi ha normes estrictes per accedir al país. No vull que perdi el temps mirant d’entrar als Estats Units per assistir a la reunió del congrés si no compleix els criteris del govern dels Estats Units”.

A més a més, i en relació amb el procés d’emancipació que està portant a terme Catalunya, assegura de forma taxativa que “el paper de la WSSF no és involucrar-se políticament en els esforços d’independència i només reconeixerà nacions independents reconegudes per l’ONU i el CIO”.

                                                            Monika Owczarek, foto Twitter

La reacció de la FEEC, amb el seu president al capdavant, Jordi Merino, no s’ha fet esperar. Merino està indignat per aquesta resposta i afirma que “és increïble que fins i tot m’estigui vetant entrar als Estats Units. Això és una cacicada”. La federació catalana s’ha intercanviat amb la internacional una desena de correus electrònics des del passat mes de gener. “He demanat on es va aprovar aquest veto a la nostra participació. A l’executiva on participem, no s’ha fet. I qualsevol canvi s’ha d’aprovar en assemblea i tampoc s’ha celebrat.”, explica. El president de la FEEC també es queixa que fins i tot “ni ens han deixat pagar la nostra quota anual com a membres, ens diuen que ara som només associats”.

Aniran al TAS
La FEEC, està disposada a arribar fins on calgui perquè els seus drets siguin respectats i per això també han decidit, juntament amb la Laia Andreu, anar al Tribunal d’Arbitratge per l’Esport (TAS) i denunciar les dues situacions per separat. Jordi Merino assegura que ja estan recopilant tota la informació. Recordem que l’atleta catalana Laia Andreu també va explicar en una entrevista a la Plataforma ProSeleccions fins a quin punt està dolguda arran de l’exclusió de la selecció catalana de l’europeu i el mundial de raquetes de neu.

Un tema de país
Després de veure com s’ha desenvolupat tot aquest conflicte, Merino diu que “això ja no és un tema esportiu”, i assegura que anirà a l’assemblea d’aquesta setmana a demanar explicacions i farà totes les preguntes que calgui. “També hem parlat amb la Generalitat i hem demanat el seu suport. Estudiarem què podem fer”, afegeix.

Text íntegre del correu electrònic rebut per la FEEC:

Mr. Merino,
Please show proof that Catalonia is recognized by the UN, and the IOC.
Please also indicate what country you chose on the ESTA application in order to enter the US.

Unless you can show proof that Catalonia is recognized by all of these bodies, WSSF will not recognize the Catalonian team as a National member, and any Catalonian athletes choosing to compete at WSSF events will do so as Spaniards under the Spanish flag.

In addition, as you know, under President Trump’s administration, there are strict rules for entering the country. I would not want you to waste your time trying to enter the US to attend the Congress meeting if the strict criteria are not met by the US government.

The WSSF’s role is not to become politically involved in independence efforts, and will only recognize independent nations which the UN and IOC recognizes.

Monika Owczarek
President
WSSF

Text / Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes

Foto capçalera / Facebook WorldSnowshoeFederation