FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Foto: Quim P. Casadesús
Foto: Quim P. Casadesús

Notícies - 16/03/2021

La FEEC i el SMC presenten una campanya sobre meteorologia i seguretat a la muntanya

Curses per Muntanya Federats Seguretat

El president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, Jordi Merino, i el director del Servei Meteorològic de Catalunya, Eliseu Vilaclara, han presentat una campanya sobre meteorologia i seguretat a la muntanya. Inclou 3 vídeos breus que tracten, per una banda, el vent  i la temperatura, per l’altra la boira, la precipitació i les tempestes, i un de tercer se centrarà en la neu. Als vídeos hi participen, respectivament, tres referents de les activitats de muntanya a casa nostra com són la Clàudia Sabata (campiona del món junior l’any 2018 de curses per muntanya), l’Araceli Segarra (alpinista i primera catalana en trepitjar el cim de l’Everest) i en Ferran Latorre (alpinista i primer català en aconseguir fer els 14 cims més alts del planeta). Les càpsules, d’uns dos minuts de durada i pensades per les xarxes socials, volen fer notar la importància de la informació meteorològica especialitzada en muntanya a l’hora de planificar la nostra activitat, i la necessitat de formar-se sobre com actuar davant condicions meteorològiques adverses que ens podem trobar a la intempèrie, no sempre fàcils de predir amb detall, i que de vegades ens poden sorprendre de manera ràpida i sobtada.

Aquest primera càpsula que s’ha presentat  és la corresponent al vent i la temperatura i protagonitzada per la Clàudia Sabata.  La setmana del 22 està previst un Instagram live amb la participació de la Clàudia Sabata, protagonista del primer vídeo de la campanya, i Pere Esteban, tècnic de l’SMC i de MeteoMuntanya.cat, on parlaran de meteorologia i seguretat a muntanya a través de l’expertesa de l’esportista berguedana. Al llarg del 2021, avanç de la campanya d’estiu (juny) i la hivernal (octubre), es faran públics la resta de vídeos, alhora que és faran noves sessions d’Instagram live amb els altres protagonistes de les càpsules, l’Araceli Segarra i en Ferran Latorre.

A més, al llarg del 2021 també es publicaran a través del web MeteoMuntanya.cat, FEEC i Meteo.cat, dos vídeos  més extensos, d’ús lliure per centres excursionistes, instituts i tots aquells interessats en la divulgació de la meteorologia de muntanya i la planificació de la sortida.

Tot plegat sorgeix a partir de la col·laboració de l’SMC i la FEEC amb Meteomuntanya, el portal sobre meteorologia i seguretat de muntanya que va néixer el 2016 amb l’objectiu, precisament, d’ajudar a conscienciar sobre la importància de planificar adequadament les nostres sortides a muntanya, en aquest cas, per la part que li toca a la meteorologia.

Els vídeos s’han pogut realitzar gràcies a l’àrea de seguretat de la FEEC, que ha aportat els mitjans econòmics necessaris per poder fer-los realitat. 

Accidents a muntanya per causa meteorològica

L’evolució en l’accidentalitat a la muntanya ha anat en augment any rere any, i és especialment sorprenent com, el 2020, el de la pandèmia COVID19 i el confinament, el desig de gaudir de l’entorn ha incrementat el nombre de persones que han accedit al medi natural i a les zones de muntanya.

La causa meteorològica no és la més habitual quan mirem que hi ha darrera els rescats, però en canvi té un pes prou notable en la mortalitat. La boira és, probablement, el meteor associat a més serveis per causa meteorològica. La visibilitat reduïda provoca desorientació, afavorint, per exemple, una excessiva exposició al fred, quelcom que en alguns casos ha derivat en hipotèrmia o fins i tot congelacions.

Altres situacions de caire meteorològic causants d’accidents, fins i tot de mort, han estat crescudes en torrents (sobretot en la pràctica de descens de barrancs), impacte de llamp, o caiguda per relliscada sobre la neu dura. Informar sobre la possibilitat d’aquests fenòmens, i educar sobre com els hem d’afrontar a l’hora de sortir a fer muntanya és un dels objectius de MeteoMuntanya.cat, i particularment en aquest cas, dels vídeos de la campanya que avui es presenta.