FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 24/11/2013

Dave Ohlson s’emporta la Flor de Neu d’Or per K2: Siren of the Himalayas

Cultura

El Gran Premi Vila de Torelló i la Flor de Neu d’Or del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló, s’han anat a mans del realitzador nord-americà Dave Ohlson, el director de la pel·lícula K2: Siren of the Himalayas, un film que explica l’atracció de desenes d’alpinistes per aquesta muntanya del Karakorum. Per fer-ho, mira enrere i es remunta a l’expedició del Duc d’Abruzzi, un dels grans exploradors del segle XX, i ho compara amb una expedició actual. Ni més ni menys que, entre d’altres, l’intent fallit de Gerlinde Kaltenbrunner per coronar-lo i aconseguir els catorze vuit mils sense oxigen.

Al llarg de la gala, celebrada el dissabte 23 de novembre per la tarda, es van repartir més premis, amb Estats Units com a gran triomfador del 31è Festival BBVA de Cinema de Muntanya. De fet, el Premi BBVA i Flor de Neu de Plata al millor film de muntanya va ser per High and hallowed: Everest 1963, de David Morton i Jake Norton. El film celebra que fa cinquanta anys una expedició americana va fer cim al sostre del món per primer cop. Ho va fer obrint el couloir Hornbein, una ruta que encara no s’ha repetit mai exactament igual. Destaca la presència al film de l’alpinista i escriptor Jon Krakauer.

La tercera premiada de la nit fou Valhalla, Premi GrandValira i Flor de Neu de Plata al millor film d’esports de muntanya. Aquest film, una nova manera d’entendrer les pel·lícules d’esquí, també s’emportà el Premi FEEC i la Flor de Neu de Plata a la millor fotografia. És dels també nord-americans Nick Waggoner i de Ben Sturgulewski.

Defais a Dringo, la història del pastor-escaldor d’Alun Hughes, s’emportà el Premi Flor de Neu de Plata al millor film de Cultura de Muntanya mentre que Le thé ou l’electricité, de Jerôme Le Maire, va rebre el Premi FEDME especial del Jurat.

El Premi Boreal i Flor de Neu de Plata al millor guió fou per a Roraima-Climbers of the lost world, mentre que el Premi Mountain Wilderness se’n va anar a Suïssa amb Steps, com a millor film que ressalta la defensa dels espais naturals.

Durant la gala, en la qual hi assistí el president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), Jordi Merino, també es van entregar els guardons de Periodisme. El millor text en Periodisme escrit fou per a David Vilaseca, autor de l’article Jean Rigaud el pioner de la Maladeta, publicat a la revista Muntanya, del Centre Excursionista de Catalunya. El millor blog, per la seva part, va anar a parar a mans d’Eduard Giménez, per Escalatroncs: ressenyes d’escalada.

IMG_1379