FEEC Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya

Feec Notícies -
Feec Notícies -

Notícies - 30/10/2014

Cardó 2014, mig segle del Dia del Camí de Muntanya per a la recuperació d’antics senders

Excursionisme

Les entitats excursionistes del sud de Catalunya van instituir el Dia del Camí de Muntanya l’any 1965. L’Associació Excursionista La Picossa (Móra d’Ebre) va organitzar, diumenge passat 26 d’octubrea, a la serra de Cardó la 50a edició d’una iniciativa que no para de recuperar antics senders per a la pràctica del muntanyisme.

Els frares que habitaven el monestir de Cardó el segle XVII anomenaven la zona desert de Cardó en al·lusió a la solitud i aïllament d’aquestes muntanyes que s’eleven a cavall de la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre. El desert va deixar de ser-ho el 26 d’octubre passat: no va ser un miratge l’aparició de 450 persones que, convocades per l’Associació Excursionista La Picossa, van visitar els boscos, fonts i ermites d’aquesta serra frondosa ubicada entre la plana del Burgar i el riu Ebre.

El quasi mig miler d’excursionistes va seguir la Ruta de les 11 Ermites, un itinerari preparat per La Picossa. Els membres de l’entitat muntanyenca de Móra d’Ebre havien realitzat el disseny, neteja i desbrossament previs dels camins que van permetre enllaçar una volta de quasi 10 quilòmetres de longitud i 600 metres de desnivell acumulat. Aquesta interessant excursió va sortir de l’antic balneari de Cardó per atènyer onze de les catorze ermites que amaga la serra, entre les quals el minúscul temple de la Columna és el més airós de la zona pel seu emplaçament sobre una altiva penya. Els caminants també van poder contemplar les formes curioses del rocam de la contrada, amb diverses coves i roques foradades, i van passar a tocar de deu fonts. Si bé algunes d’aquestes surgències són estacionals, recorden un passat amb l’aigua com a protagonista d’usos medicinals i d’una planta embotelladora avui en desús. Els participants en el 50è Dia del Camí de Muntanya van ser obsequiats amb un mapa de la serra de Cardó editat per Piolet expressament per a l’ocasió.

El Dia del Camí de Muntanya va néixer l’any 1965. Les tres primeres edicions (1965, 1966 i 1967) van ser organitzades conjuntament per les entitats excursionistes de les comarques meridionals. A partir de 1968 se’n va encarregar una sola entitat, que els primers anys solia ser el Reus Deportiu o algun altre centre excursionista de la capital del Baix Camp, amb l’excepció de dues edicions (1968 i 1972) organitzades per la UEC de Tortosa. Dels anys 80 ençà, amb la creació de les dotze regions o vegueries de la FEEC, la quarta i la cinquena van organitzar paral·lelament el seu Dia del Camí de Muntanya respectiu. La quarta vegueria comprèn les comarques del Baix Camp, Alt Camp, Tarragonès, Conca de Barberà, Priorat i Ribera d’Ebre. La Ruta de les 11 Ermites esmentada va centrar el Dia del Camí de Muntanya d’aquesta vegueria. La cinquena vegueria, que inclou el Baix Ebre, Montsià i Terra Alta, va celebrar la seva festa amb un altre atractiu itinerari, en aquest cas pel massís del Port. Va ser organitzat el diumenge anterior, 19 d’octubre, per l’Associació Esportiva i Cultural Trail Roquetes.

Galeria de fotos, realitzades per: Pere López, Montserrat Jordà i Lluís Balsells.