El descens de barrancs. Practica amb seguretat

Estades-barrancs-joves-FEEC_O--scar-Ma--rquez-624x468
Alpinisme, Descens de barrancs, Excursionisme, Seguretat i prevenció

Amb l’arribada de l’estiu augmenta considerablement el número de persones que surt a fer activitats a la muntanya. Des de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya es recomana tenir la preparació, tant física com tècnica, adequada a l’activitat de muntanya que es vulgui realitzar; informar-se de les condicions de la muntanya i dur l’equipament necessari per tal de desenvolupar l’activitat amb la màxima seguretat possible. Recordeu, però, que el més important és tenir una bona formació, per tal d’adquirir el màxim de coneixements possibles en tots els aspectes relacionats amb la muntanya. Les més de quatre-centes entitats excursionistes repartides al llarg del territori català us informaran de la seva oferta formativa.

En general, aquests són els consells bàsics que cal tenir en compte:

Abans de començar l’activitat

– Informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la possible evolució del temps. Actualment hi ha molts recursos per poder mantenir-nos degudament informats sobre aquest punt, a través dels mitjans de comunicació convencionals i, a través d’Internet, al web del Servei Meteorològic de Catalunya, entre molts d’altres.
– Planifiqueu l’activitat i tingueu molt en compte la seva possible durada (consultant guies i mapes del recorregut). És important dur mapes actualitzats de la zona que preveiem recórrer.
– És important que aneu sempre acompanyats o, sinó, que informeu algú de l’activitat que heu previst, del recorregut i de l’horari aproximat.
– Cal que porteu l’equipament i el material adequat a l’activitat que voleu fer. En especial, davant la possibilitat que es faci fosc, és molt important dur un llum frontal de led i roba d’abric.

Durant la marxa

– Si aneu en grup, mantingueu el contacte amb la resta de companys.
– Fixeu punts de referència en el recorregut per orientar-vos.
– Hidrateu-vos sovint i mengeu aliments energètics.
– Si fa fred, no deixeu de caminar.

En cas d’accident

– Mantingueu la calma i truqueu al telèfon d’emergències 112. Les trucades a aquest servei es poden fer fins i tot des de telèfons mòbils que no tenen saldo.
– Cal que sigueu molt precisos amb el missatge que transmeteu i dir el lloc de l’accident; el nombre de persones accidentades i l’edat; la situació de l’accidentat: si està ferit, conscient, si sagna i si respira i precisar les condicions meteorològiques del lloc de l’accident.

Més informació a l’apartat de seguretat del web de la FEEC.

Informació elaborada per l’Àrea de Comunicació de la FEEC