Volta als cingles de Queralt

Berguedà. Vèrtex #213

Ruta circular pels cingles que s’alcen rere la ciutat de Berga. L’itinerari passa per una ermita romànica i pel santuari de Queralt, i ofereix vistes imponents de les muntanyes situades al sud i a l’est: Montserrat, el Montseny i les Guilleries. L’excursió transcorre pel PR C-73 i per senders locals.

L’ITINERARI
El punt de sortida és l’entrada de la urbanització Fumanya (900 m), on trobem un camí empedrat per on passa el PR C-73 (marques blanques i grogues) que puja al santuari de Queralt passant per Sant Pere de Madrona. Passats 5 min trobem una bifurcació, deixem el PR i prenem un sender local (marques verdes i blanques) cap a Sant Pere de Madrona, on arribarem al cap de 10 min. Seguim fins al santuari de Queralt (1.200 m, 30 min). Aquí reprenem el PR cap a la capella de la Cova de la Troballa, el mirador de Garreta i la capella de Sant Joan (45 min). Seguim sense deixar el PR i al cap de 10 min passem per sota d’una gran cinglera i posteriorment per sota del cap de la Tartanera (1.426 m, 1:25 h), un mirador excel·lent. A continuació passem dues cruïlles i seguim sempre per PR. Arribem al coll del Portet (1.390 m, 1:50 h) on abandonem el PR i seguim a l’esquerra pel sender local, per pista ampla. Al cap de 10 min deixem la pista i sense deixar el sender local baixem a creuar el torrent de la Rasa del Portet. El camí passa alternativament de sender a pista. Arribem a la font Calenta (2:35 h) i al cap de 2 min el camí passa per una petita canalització d’aigua. Una cruïlla (3:00 h) permet pujar a l’esquerra fins al santuari de Queralt per un altre sender local, però seguim recte cap a la urbanització Fumanya i el punt d’inici (3:45 h).

Accés al punt de partida: eix del Llobregat (C-16) fins a Berga. Passat el túnel entre els quilòmetres 99 i 100 prenem la carretera del santuari de Queralt fins a la urbanització Fumanya.
Horari: 4 h
Desnivell: 500 m
Dificultat: baixa. Itinerari ben senyalitzat, llevat del tram més proper al coll de Portet.
Època aconsellable: de març a novembre.
Allotjament: Alberg de Berga, c. Vila de Casserres, 5, tel. 93 821 40 89; Càmping Berga Resort, ctra. C-16, km 96, tel. 93 821 03 83.
Cartografia: Rasos de Peguera. Serra d’Ensija. Esc. 1:25.000. Ed. Alpina.

TEXT: Jordi Pedret