Volta al Matarranya

Terra Alta - Maestrat. Vèrtex #199

L’itinerari circular que us presentem transcorre a cavall entre Catalunya i Aragó i presenta dues parts ben diferenciades. Començarem a ponent del massís del Port pedalant entre conreus en direcció a les impressionants moles del Duc i del Don. Un cop passem l’interessant poble de Beseit, el paisatge canvia radicalment: la vista es perd en immenses extensions de camps de secà aturonats, sempre amb la companyia del Port a la nostra esquena i amb la descoberta de petites joies com el poble de Vall-de-roures.

L’ITINERARI
Des de la porta de l’església d’Arnes pedalem en direcció E fins a sortir del poble, on trobem una pista a l’esquerra (km 0,56) amb la indicació “Toll del Vidre”. Deixem l’asfalt i seguim a la dreta (km 4,34) fins a una bifurcació (km 5,91). Ens dirigim a la dreta en direcció a Beseit. Pugem per una pista en bon estat fins al coll d’en Selma i, tot seguit, un llarg descens ens conduirà a les portes de Beseit. Seguim els senyals de GR i travessem aquest poble pels seus pintorescos i costeruts carrers fins al majestuós pont medieval (km 15,04). Seguim en direcció al pantà de la Pena i, poc abans d’arribar-hi, trobem una bifurcació (km 18,83) i prenem a la dreta la direcció de Vall-de-roures. Després de travessar diversos túnels emprenem una llarga baixada fins a la ctra. A-1414 (km 25,54) i seguim fins a creuar un antic pont que ens deixa a la plaça de la vila de Vall-de roures (km 27,89). Ens enfilem per empinats carrerons fins a l’església, darrere de la qual seguim a la dreta una pista asfaltada que ens duu davant del cementiri (km 29,13). Aquí neix l’antic camí de Cretes, senyalitzat amb marques de GR. Ens desviem a la dreta (km 34,35) i després a l’esquerra (km 35,92), ara paral•lels a la carretera, fins arribar al centre de la vila de Cretes (km 37,59). Continuem fins al final del carrer de la Cruz i trobem un desviament a la dreta (km 38,12) que per una pista de terra ens retornarà al punt de sortida, Arnes (km 43,17).

Accés: arribem a Arnes (Terra Alta) per la ctra. T-330, a la qual accedim via Móra d’Ebre i Gandesa.
Longitud: 43 km
Horari: 3:30 h-5 h
Dificultat: mitjana per la llargada i el desnivell acumulat, però baixa tècnicament (pistes en bon estat).
Desnivell acumulat: 1.000 m
Època aconsellable: tot l’any excepte ple estiu. A la 2a meitat de l’itinerari no tindrem ombra i ens haurem d’aprovisionar bé d’aigua.
Cartografia i bibliografia:
El Port (Nord). Esc. 1:30.000. Ed. Piolet, 2002.
• INSA, Josep. Per la Franja en BTT. Ed. Cossetània, 2002.

TEXT: Josep Mula