Volta al Caro pel sector oriental

Massís del Port - Baix Ebre. Vèrtex #221

Fantàstica ascensió al capçal del Port per un feréstec i solitari recorregut, sempre envoltats de profundes barrancades i cingleres vertiginoses. Excel·lents panoràmiques vers el riu Ebre i el seu delta.

L’ITINERARI
Per sobre la casa de Carvallo (246 m) seguim el camí de la canal d’aigua. El sender s’estreny, passem per la represa de la darrera bassa del barranc de la Caramella i enfilem el rost fins al repeu de la cinglera. Remuntem una faixa vertiginosa i creuem elbarranc just per sobre el salt d’aigua de la Cua de Cavall. Per l’esquerra el senderó ens mena al trencall del coll de la Garrofera. Travessem el racó de la Gralla, ens enlairem i deixem a la dreta el sender de l’Escaleta. De primer per una canal i en acabat en diagonal atenyem el coll de la Roca del Migdia. Per la dreta amunt fem cap a l’extens planell de la mola Castellona. Al caire del seu cingle hi ha amagada una cisterna d’aigua (925m).

Continuem planers deixant a la dreta el cim. Atenció! La senda es dilueix, només hi ha algunes fites. Un baixadorens permet creuar el barranc de la Conca per terreny encinglerat. Planegem fins al coll de la mola del Moro (904 m) i remuntem al N fins a una senda que circula entre espadats per sobre el barranc de Desferracavalls. Haurem de travessar el barranc quan siguem a tocar dels bassis de Caro (1.000 m). Continuem amunt a prop del fons del barranc. Quan el sender marxi a la dreta, seguirem en sentit contrari fins al portell de la roca Comptadora. Creuem el barranc de la Cova Pintada i quan desapareix el bosc trenquem amunt pel coster, sense traces, vers la carena de Caro. A la moleta Redona trobem la senda procedent del coll de Pallers. Per la dreta penetrem a l’obaga i ascendim per una canal fins al cim de Caro (1.442 m).

Marxem carretera avall fins al coll del Vicari, on prenem el camí de la Caramella. Flanquegem vers el barranc de la Geganta i el creuem. Per terreny rocallós arribem al coll de l’Escaleta (971 m), on deixem els senyals que continuen pel carener i descendim fins entroncar amb el sender de pujada. Avall trobem el trencall del coll de la Garrofera, que agafem. Passat el coll, descendim a un promontori. Seguint els senyals de l’esquerra davallarem dreturerament a la casa Carvallo.

Accés i punt de partida: casa Carvallo, a uns 13 Km de Tortosa. S’hi arriba per Roquetes i la carretera del Port, o pel Raval de Jesús, carretera de Mas de Barberans i camí de les Parellades.
Desnivell: 1.300 m
Horari: 7 h en total
Dificultat: elevada a causa del desnivell, el terreny trencat i els senders difuminats.
Cartografia: El Port. Esc. 1:30.000. Ed. Piolet.

TEXT: Ignasi Planas