Vinyes i muntanyes

Conca de Barberà - Poblet i la Baltasana. Vèrtex #242

El sector nord de les muntanyes de Prades agrupa un compendi d’història, art i natura al voltant del bosc de Poblet. La següent volta en recorre tot el perímetre i ascendeix al tossal de la Baltasana (1.203 m), l’altitud màxima de la serra de Prades. Posteriorment careneja a cavall de la Conca de Barberà i el Baix Camp. El retorn a la Conca albira un descens intens que visita un pou de gel i culmina al monestir de Poblet.

L’ITINERARI
Des de l’aparcament del monestir de Poblet (s’hi accedeix des de l’Espluga de Francolí o des de Vimbodí) prenem la ctra. TV-7002 a l’esquerra, direcció Vimbodí, i l’abandonem quan portem 1,8 km per enfilar una pista a l’esquerra. Ens esperen 14 km de pujada boscosa globalment assequible, però amb algun tram més punyent, fins al punt més alt del recorregut. Al PK 2,4 seguim recte i 400 m després, en una bifurcació, fem via a la dreta. Al PK 4,2 anem a l’esquerra fins al castell de Riudabella, des d’on tombem a la dreta direcció Vallclara. Prenem la carretera (PK 5,2) a l’esquerra i 50 m després remuntem el camí de la dreta cap a Vallclara. Al PK 7,1 girem a l’esquerra pel camí de les Mines de Plom, entre vinyes. Continuem recte i al PK 7,7 ens desviem a l’esquerra. A la següent bifurcació pujarem a l’esquerra per bosc. A la carretera (PK 12,7) anem a la dreta durant 100 m i tombem a l’esquerra per una pista en pitjor estat. Al PK 14,6 seguim recte cap al tossal de la Baltasana. Mig quilòmetre després ens dirigim a la dreta, superem una cadena i assolim el cim (PK 15,6). Des del sostre de les muntanyes de Prades vénen 17 km de breus sifonades per la carena de la serra. Desfem camí fins a la cruïlla (PK 16) de després de la cadena i ens dirigim a la font del Mas de Pagès (E). 250 m després ens desviem a la dreta per visitar la cova del Pere. Desfem camí i seguim a la dreta el GR 171, inicialment per pista i posteriorment (PK 19,5) a la dreta per corriol. Més endavant hi ha 800 m no ciclables. Reprenem la pista i al clot del Llop (PK 23,7) tombem a la dreta fins a la mola dels Quatre Termes. Assolim la mola d’Estat per sender. Retornem al clot (PK 26,3) i seguim recte vers la Pena. Al PK 27 baixem per la pista principal a la dreta i 400 m després avancem recte cap als Rojals. Al coll de la Mola (PK 29)pugem recte i 300 m després ascendim a l’esquerra. Al PK 30 anem a l’esquerra i al PK 31,8 avancem recte direcció la Pena. Al PK 33 fem el mateix, gairebé al PK 34 baixem recte i 700 m després trenquem a l’esquerra direcció Poblet. Al PK 39,5 prenem l’asfalt en baixada fins a l’aparcament.

Distància: 40,3 km
Desnivell: 1.050 m
Dificultat tècnica: mitjana, però hi ha uns 800 m de corriol no ciclables entre el coll d’en Perroi i el de la Caldereta.
Cartografia: Muntanyes de Prades. Esc. 1:25.000. Ed. Piolet.

TEXT i FOTOGRAFIA: David Guiu i Olga Rovira