Via “Supercrack”

Cingles de Santa Linya - La Noguera. Vèrtex #210

Les cingleres que voregen el pantà de Camarasa formen uns racons força bonics, però poc coneguts. Tot i que hi trobem un gran nombre de parets i agulles, la qualitat de la roca és molt variable. Supercrack és una petita joia, en bona roca, que ens introdueix a l’escalada típica de la zona.

APROXIMACIÓ
Des de Balaguer seguim la ctra. d’Àger (C-12) i, abans del port d’Àger, ens desviem cap a Santa Linya. Del poble cal seguir la pista que porta al pantà i a l’estació abandonada de tren de Santa Linya. Al cap d’uns 4 km, passada una agulleta a la dreta, trobem un trencall a l’esquerra tancat amb una cadena. Deixem el vehicle i continuem a peu per una pista en mal estat que puja per l’anomenada solana de Mont-roig i s’acaba en arribar a una mena de collada. Continuem fins a un excel·lent mirador, amb el pantà de Camarasa als nostres peus, i d’on tenim una espectacular panoràmica del congost del Doll. També es veu a l’esquerra una característica paret triangular per on discorre la nostra via. Només cal seguir unes fites fins a peu de paret (30 min des del vehicle).

DESCRIPCIÓ DE LA VIA
El recorregut segueix l’evident fissura del bell mig de la paret. El primer llarg s’enfila per unes llastres de bon canto (V-) fins a una lleixa, al peu de l’esmentada fissura. El següent llarg és prou vertical; al principi un diedre-fissura on cal obrir-se de cames, però que ens reserva el pas més difícil a la part superior (6a/6b), tot i que el tram està equipat. L’últim llarg continua per fissura més ampla (V+), on també trobem alguna assegurança. És possible enllaçar els dos darrers llargs, tot i que la bellesa de l’entorn convida a fruir de l’escalada sense presses.

DESCENS
La via està equipada per rapelar (R2 i R3, 2 espits amb argolla), però es pot baixar perfectament a peu des del cim, anant a l’esquerra fins a trobar el camí de pujada.

1a ascensió: D. Garcia i J. Marmolejo, el juliol de 1999.
Desnivell: 70 m
Dificultat: 6a+
Horari: més o menys 1 h.
Orientació: NE
Material: algun cordino per a ponts de roca i un joc discret de bicoins i friends, incloent-hi el friend del núm. 4 o un excèntric de l’11.
Equipament: L1: 1 pitó (R1: espit i savina); L2: 3 ponts de roca, 2 espits, 1 pitó (R2: 2 espits); L3: 1 pitó, 1 espit, 1 pont de roca (R3: 2 espits).
Cartografia: Noguera. Esc. 1: 50.000. ICC.

TEXT: Jordi Marmolejo