Via “directa” a la Trona

Cingles de Bertí - Osona. Vèrtex #209

La Trona segueix sent un bon exemple d’escola d’escalada tot terreny. La roca no és precisament el granit de Yosemite ni el calcari del Verdon, però és de força bona qualitat si la comparem amb la gran majoria de parets d’Osona. L’ambient, un big wall en petit. La via: la més directa, pel mateix centre de la paret. A partir d’una combinació d’escalada lliure i artificial escalem sostres, fissures, xemeneies, diedres. Ah! i ens anirà bé per practicar la col·locació de tota mena d’encastadors. Bona penjada!

AROXIMACIÓ
Ctra. de Centelles a Sant Quirze Safaja fins al collet del Taló, on ens desviem cap a cal Miqueló i Sant Miquel Sesperxes. La pista creua el bosc. Agafem el trencall (pedregós) que marxa a la dreta. Passem uns camps i arribem a una cruïlla. Agafem el camí que baixa avall (pedregós), creuem un altre bosc i arribem a un pla rocallós on deixem el cotxe. Seguim un corriol en direcció sud que a través d’un camí empedrat ens duu al cim de la Trona, o bé, si baixem més, al peu de la mateixa via.

DESCRIPCIÓ DE LA VIA
L’ambient és aeri com pocs. La R1 és totalment penjada (3 espits), mentre que la R2 es munta dins d’una cova molt espectacular (3 espits). L’entrada a la via es duu a terme a través dels primers metres de la clàssica Badalona. Durant el primer flanqueig ens desviem per iniciar l’escalada del primer sostre (desequipat). L1: sostre triple i diedre del tot desequipat; L2: desplom i xemeneia; semiequipat amb espits; L3: sostre fissurat i diedre semiequipat amb pitons. Se surt de la punta del sostre penjats d’un excèntric o friend.

DESCENS
Més aviat és ascens. Del cim seguim el corriol que ens porta cap al que hem baixat abans. Pujarem altra vegada el darrer tros fins al planell.

1a ascensió: Xevi Soler, Albert Romeu, Quim Bretcha i Edu Sallent (14-10-01)
Horari: 4-4:30 h
Desnivell: 60 m (25-20-15)
Dificultat: MD+ (A3, V+)
Material: 1 joc d’excèntrics, 2 jocs de friends, algun tascó petit, 25 cintes, estreps i casc.
Bibliografia i cartografia:
• CASAS, Miquel; VILA, Pep. Osona Vertical. Edicions de la UE Vic, 2003.
Cingles de Bertí. Esc. 1:25.000. Ed. Alpina i Geoestel.

TEXT: Edu Sallent