Via “diedro Mastumbón”

Massís del Turbó - Ribagorça. Vèrtex #218

El Turbó és una gran muntanya característica del paisatge ribagorçà abans d’arribar a l’alt Pirineu. Aquest massís farcit de llegendes ens ofereix un conjunt rocós de bon calcari, ben visible des de Campo, conegut com el Turmomediodía. El Diedro Mastumbón va ser una de les primeres vies obertes en el sector. Recentment ha estat lleugerament reequipada i és una de les opcions més recomanables -i també menys exigents- de la paret.

ACCÉS
Des de Campo cal seguir la carretera que condueix a Vilas de Turbón, però als 5 km agafem una desviació a l’esquerra (direcció Llert). Passem al costat de la font de Sant Pere i als 2,7 km deixem la carretera asfaltada per una pista a la dreta. La seguim uns 350 m i en un revolt pronunciat n’agafem una altra a la dreta que planeja (direcció SW) fins que s’acaba en una esplanada. Aquí comença el sender PR-HU 133, però de seguida es deixa (fita a l’esquerra) per pujar entre els pins. Després d’uns minuts trobem un sender a la dreta (fita) que puja suaument, travessem una tartera i arribem a una gran roca separada de la paret. D’aquí ens dirigim a peu de paret per un esglaó (passamà amb cordinos), i per una vira a la dreta arribem al bivac conegut com casa de Campo. La via comença uns metres a la dreta, en una placa gris tombada on es veu un parabolt (25 min).

DESCRIPCIÓ DE LA VIA
El recorregut va seguint més o menys la marcada canal a la dreta del bivac. L1 (1 parabolt, 2 ponts de roca i 2 pitons): curta placa i fissura amb tendència a la dreta per després tornar a l’esquerra (R1, 2 parabolts). L2 (1 parabolt i 3 pitons): es continua directament amb tendència a la dreta, sense confondre’s amb la via Roxo que surt de la reunió a buscar un parabolt en diagonal a l’esquerra. S’entra a la canal(R2, 2 parabolts i 1 pitó). L3 (2 parabolts, 1 pitó i 1 pont de roca): diedre-xemeneia (R3, 2 parabolts). L4 (2 pitons i 1 pont de roca): xemeneia i canal (R4, 2 parabolts). L5 (2 parabolts i 2 ponts de roca): mur gris a la dreta de la canal (R5, parabolt i arbre).

DESCENS
La via està equipada per baixar-la amb 5 ràpels (doble parabolt amb argolla; porteu doble corda i casc). El descens a peu fóra molt llarg i complicat.

1a ascensió: Xavier Teixidó i Jordi Marmolejo (26.6.1995)
Dificultat: V+/6a
Recorregut: 230 m
Horari: unes 3 o 4 h
Orientació: SW
Material: un joc de bicoins, un de friends (fins al camalot núm. 2), bagues i cordinos per a ponts de roca.
Cartografia:
Turbón y sierra de Sis. Esc. 1:40.000. Ed. Prames.
El Turbón. Esc. 1:40.000. Ed. Alpina.

TEXT: Jordi Marmolejo