Via “clàssica” cara E de Pène Sarrière

Massís de la Gourette - Pirineu Francès. Vèrtex #206

El bon calcari, l’ambient del diedre central i la verticalitat de l’aresta final fan d’aquesta via una gran clàssica. És un itinerari òptim per aprofitar mitja jornada i assequible tant per a aquells que s’inicien en l’escalada com per als iniciats pirineistes, que segur que no els deixarà indiferents.

ACCÉS
Des de l’estació d’esquí de la Gourette anem a buscar la cara E del Pène Sarrière (40 min) seguint les pistes d’esquí, el sender pel bosc de Saxe i la vall d’Anglas. Des d’aquí anem a buscar l’altura d’un marcat diedre en diagonal a la dreta i que ratlla tota la paret. Inici en una placa d’entrada sota el gran diedre que ratlla la paret. L’inici és clar ja que podem veure els ancoratges de la via amb tendència cap a l’esquerra (a buscar unes vires herboses).

DESCRIPCIÓ DE LA VIA
El primer llarg s’enfila per un diedre (IV+) que ens porta cap a una placa. La creuem cap a l’esquerra i anem a buscar un relleix herbós (pas en descens delicat) on muntem reunió. Des d’aquí, en un llarg fàcil per grades, s’aconsegueix arribar al peu del diedre (IIIº). L’escalem per les plaques de la dreta, sempre seguint la línia d’ancoratges. Muntem bones reunions en llocs evidents. En algun tram el traçat és vertical, però apareixen sempre bones preses que suavitzen l’escalada (màxim mantingut de IV+ i dificultats puntuals de Vº). Aquestes tirades, molt fotogèniques, són molt estètiques. Quan el diedre s’obre, cal seguir en direcció a un marcat coll. Sortim d’aquesta manera a l’afilada i més que fotografiada cresta S del Pène Sarrière, que amb dos llargs equipats (III+) ens mena al cim.

DESCENS
Baixem per un marcat sender de fort pendent orientat al N que retorna a l’estació d’esquí de la Gourette (45 min).

1a ascensió: M. Bernos, M. Demay, J. Ravier (1959)
Dificultat: D+ (alguns ressalts curts de Vº). Reunions emplaçades en bons relleixos. Via reequipada amb ancoratges fixos. Malgrat això, la bellesa de la via i la sortida per l’aresta final ho compensen.
Longitud: 200 m
Horari: 3 h
Orientació: E
Material: porteu 12 cintes exprés.
Cartografia: Vignemale. 1647 OT. Esc. 1:25.000. IGN francès.

TEXT: Jordi Ferrer