Vall d’Avencó i el Brull

Osona - Vallès Oriental. Vèrtex #217

Itinerari clàssic del sector ponentí del Montseny. Ofereix la possibilitat de força canvis en el recorregut, especialment a partir del poble del Brull. D’entrada, se segueix la vall d’Avencó fins guanyar el serrat on hi ha el petit nucli del Brull. El retorn, seguint la serra de l’Arca, s’efectua per camins que segueixen boscos frondosos fins a Aiguafreda, punt d’inici i final.

L’ITINERARI
Sortim d’Aiguafreda i recorrem la vall d’Avencó seguint la riera d’Avencó, que travessarem fins a quatre vegades. Abans de la cadena, a prop del final de la vall, trobem la font d’en Vinyes, de doll fresc i abundant. Es puja gairebé fins a la masia del Pujol per baixar novament fins a la riera on, un cop travessada per un pont nou, segueix el camí, molt dret, que amb un seguit de revolts tancats permet guanyar el pla del Brull. És la pujada més dura del recorregut. A dalt, trobem la carretera que enllaça amb Collformic. La seguim fins arribar al petit nucli del Brull, centrat per l’església romànica de Sant Martí (s. XII). Aquí prenem la pista asfaltada de l’esquerra que s’endinsa enmig de boscos i xalets per, al cap de poc, oferir grans panoràmiques de la vall d’Avencó, la Calma i tot el sector ponentí del Montseny. En aquest sector la pista és ampla i planera.

Passem per la gran masia de la Sala i més endavant, prop del mas del Boix, tenim la possibilitat de fer una visita a les ruïnes del poblat ibèric del turó de Montgròs (s. IV a. de C.). Més endavant, en aquest itinerari arqueològic trobem, a la dreta del camí i entre les alzines, l’espectacular dolmen de Can Serra de l’Arca (reconstruït, datat del neolític, -4000 -2500 a. de C.). Aviat s’inicia la baixada que, tot i seguir per pista relativament ampla, és pronunciada i perillosa atès el seu sòl relliscós. Es passa per la masia abandonada de Casanoves i prop de l’antic castell de Cruïlles, avui reconstruït en habitatge particular. La baixada segueix fins a Aiguafreda. Bona part d’aquest tram de tornada segueix el GR-2 Aiguafreda-la Jonquera.

Desnivell: 490 m
Horari: 1.35-1.45 h
Dificultat: mitjana
Distància: 23 km
Ciclabilitat: 100 % (90 % de camí de terra i 10 % d’asfalt).

TEXT: Miquel Parella