Una cresta sobre l’aigua

Aresta de la Coma de Gelis - Sant Llorenç de Montgai. Vèrtex #249

El Segre, poc després d’haver-se-li unit la Noguera Pallaresa per formar el pantà de Sant Llorenç de Montgai, veu emergir una altiva cresta calcària rematada per una gran torre. És l’aresta de la Coma de Gelis, des del cim de la qual es domina bona part de la comarca de la Noguera i dels seus environs. Es tracta d’una de les primeres escalades realitzades a Sant Llorenç i representa l’itinerari més llarg d’aquesta escola.

APROXIMACIÓ, VIA I DESCENS
Al costat del pont d’Escalera, situat a mig camí de la carretera de Camarasa a Sant Llorenç de Montgai, surt un camí senyalitzat que rodeja el pantà. Cal seguir-lo 10 min fins al peu de la cresta. L’inici de l’escalada és difícil (V+), però permet fer una variant a l’esquerra (IV+) o bé caminar per la dreta de l’aresta fins a la R-1 (savina). Enfilem directament la cresta fins a la R-2 (3 ponts de roca). Un passatge més dret du al cim de la 1a torre, seguida d’un tram fàcil però aeri fins a la R-3 (2 pitons). Escalem un dels trams més aeris (la gepa), que es pot evitar per l’esquerra, i continuem fins a la R-4 (2 pitons). Arribem caminant al peu de la 2a torre, que l’assolim sense grans dificultats, i una desgrimpada fàcil mena a la R-5 (1 pitó). Atenyem el peu (R-6; 1 pitó i 1 pont de roca) de la gran torre final. Un tram vertical i de roca delicada al principi dóna pas a unes fissures ja més fàcils fins al cim (R-7; 2 pitons). Per al descens, a pocs metres del cim (vessant W) trobarem una gran savina equipada amb cadena i argolla (ràpel de 25 m). Se segueix un corriol que baixa a retrobar el camí del pantà i el pont d’Escalera (25 min).

Primera ascensió: J. Sunyol, A. Muñoz i J. Torroella (CE Badalona), el 10.4.1960.
Dificultat:
Recorregut: 330 m
Tipus de roca: calcari no gaire bo en alguns trams, tot i que el pas de les cordades fa que estigui prou sanejat.
Material: petit joc de tascons i camalots fins al núm. 1 (els passos complicats estan equipats amb pitons i ponts de roca).
Restriccions: no s’hi pot escalar de l’1 de gener al 31 de juliol per nidificació de rapinyaires.

L1: 20 m, IV+/V+
L2: 60 m, IV
L3: 50 m, IV+
L4: 60 m, IV+
L5: 60 m, IV
L6: 50 m, IIIº
L7: 35 m, Vº

TEXT I FOTOGRAFIES: Jordi Marmolejo