Un “passeig” ciclista d’altura

Pallars Jussà - Vall de Manyanet. Vèrtex #231

Oberta al sud i situada entre les valls de Boí i Fosca, la de Manyanet encara resta allunyada de la remor de les estacions d’esquí. La següent ruta aplega desnivell, forts pendents i una cota elevada (2.240 m) en un paisatge ple d’atractius i contrastos: des de la vegetació de ribera a les pastures alpines encerclades pels pics de Cerví, de les Raspes Roies, de la Mina i de Filià. Tot plegat es combina amb el pas per llogarrets com ara Benés o Manyanet.

L’ITINERARI
Sortim de les Iglésies (1.040 m) per la carretera local que s’enfila cap al nord. Deixem a la dreta la carretera de Castellnou d’Avellanos i a l’esquerra la que condueix a Sentís. Passem a prop de Benés i ja per pista arribem a Manyanet (1.460 m; PK 8,3). Un tram pedregós de fort pendent ens sorprendrà a la sortida del poble. Pugem sempre resseguint el marge orogràfic dret del riu. Més amunt, la pista planeja i ateny un cadenat (1.645 m; PK 11,2). A partir d’aquest punt el recorregut s’enfila fent ziga-zagues per superar l’estretet de Manyanet. El riu baixa embarrancat amb petits salts d’aigua abans de guanyar la capçalera de la vall (1.975 m; PK 13,3). La vall s’obre i rodem per terreny herbós fins a una cruïlla senyalitzada com a “Barranc Gros” (2.095 m; PK 14,8). Seguim la mateixa pista, ara per terreny molt pedregós i forts pendents, fins a la coma dels Estanyets (2.240 m; PK 16,3), uns aiguamolls que recullen les aigües dels petits estanys de Llevata. Divisem els remuntadors de l’estació d’esquí de Boí-Taüll al cap de les Raspes Roies. També ens fixem en la carena entre el pic de Filià i el tossal de Llena, que separa la vall de Manyanet de la vall Fosca. Per a la tornada desfarem l’itinerari de pujada.

Accés al punt de partida: entre la Pobla de Segur i el Pont de Suert(ctra. N-260), a prop del coll de Perves, prendrem una carretera que ens durà a Xerallo i les Iglésies, on iniciarem la sortida.
Distància: 32,6 km
Horari: 3-4 h
Desnivell acumulat: 1.285 m
Dificultat: alta pel desnivell i els trams de fort pendent.
Època recomanable: de juny a octubre.
Allotjament: Casa Batlle (allotjament rural), a les Iglésies (tel. 973 66 60 15).
Cartografia: Vall Fosca – Montsent de Pallars. Esc. 1:25.000. Ed. Alpina.

TEXT I FOTOGRAFIA: Jordi Laparra