Un oasi a les muntanyes de Prades

Alt Camp - Barranc del riu Glorieta. Vèrtex #231

Les muntanyes de Prades amaguen raconades esplèndides. Una d’elles és el riu Glorieta, que neix a la vora de Mont-ral i alimenta amb les seves fresques aigües el Francolí. Emulant el seu curs i acompanyats d’un bonic bosc de ribera, emprendrem el seu distret descens. Aquest es presenta en condicions aquàtiques fins i tot en ple estiu i culmina amb el salt del Niu de l’Àliga, d’una bellesa encisadora.

EL DESCENS
Comencem el descens des de les fonts del riu Glorieta. També podríem iniciar-lo des de més amunt, però el torrent és sec. Aquest barranc no és gaire engorjat, ens recompensa amb unes esplèndides vistes sobre la vall. Ens trobarem amb set ràpels llargs, uns quants ressalts i dos petits túnels força interessants. De salts en podrem fer alguns a la zona de les badines (just abans del segon ràpel de quinze metres) i al final del recorregut, al Niu de l’Àliga. Des d’aquí seguirem la pista fins a l’ermita de la Mare de Déu del Remei, on haurem deixat el cotxe.

Accés al punt de partida: anirem a Alcover (Alt Camp) per la C-14 des de Reus (sud) o Montblanc (nord). Si anem amb un sol cotxe, farem cap a l’ermita de la Mare de Déu del Remei, on aparcarem el vehicle. Seguim el camí que condueix al salt d’aigua del Niu de l’Àliga i continuem remuntant el riu fins a les fonts del Glorieta. Si disposem de dos cotxes, en deixarem un a l’ermita i l’altre al camp de futbol del poble de Mont-ral. En aquest cas baixarem per un corriol fins a trobar un camí que ens portarà al riu.
Horaris: aproximació: 45 min; descens: 3 h; retorn: 25 min.
Desnivell: 200 m.
Època recomanable: tot l’any, especialment a la primavera.
Dificultat: baixa (grau 2 sobre 5).
Equipament: bo.
Tipus de roca: calcari.
Material: casc, neoprè, bagues d’ancoratge i 2 cordes de 20 m.
Bibliografia: J. M. Concernau; A. Civit; X. Boltà. El descens d’engorjats a Catalunya. Ed. Cossetània, 2000.
Cartografia: Muntanyes de Prades. Esc. 1:25.000. Ed. Piolet.

TEXT, RESSENYA I FOTOGRAFIA: Marc Magem