Un descens per a tots els públics

Alt Urgell - Rasa de Portell. Vèrtex #224

En una raconada perduda de l’Alt Urgell, ben a prop del petit poble de Perles, hi ha una zona ideal per a la pràctica del descens de barrancs. Entre les nombroses possibilitats que ens ofereixen aquests engorjats, la rasa de Portell esdevé ideal per a iniciar-se en aquesta disciplina.

DESCRIPCIÓ DEL DESCENS
La rasa de Portell és un bonic engorjat calcari afluent del riu de Perles. El seu descens no presenta complicacions especials i consta d’un seguit de petits pous i ressalts força interessants. Hi destaca el ràpel de 12 m que trobarem gairebé al principi del barranc i el de 15 m, al final de tot, que ens durà al pou més llarg i atractiu del descens. Aquest va a parar al riu de Perles, que gairebé sempre porta un cabal d’aigua força important.

Un cop realitzat el darrer ràpel, per sortir del barranc caminarem avall fins que aviat trobarem una tartera a la dreta. L’enfilem en forta pujada per atansar-nos de nou a la carretera i al vehicle. Aquest és un descens que, per la seva curta durada, es pot combinar perfectament amb algun altre dels nombrosos barrancs recomanables de la zona, com el de Bóixols.

Accés al punt de partida: situats a la ctra. C-14 entre Coll de Nargó i Organyà, tombarem per la L-401 en direcció a Sant Llorenç de Morunys. Passat el poble de Perles trobarem, just abans d’un túnel, un pont que passa per sobre de la rasa de Portell. Una mica abans, a la nostra esquerra, deixarem el vehicle. Un corriol ens durà a l’inici del descens.
Horari: 5 min d’aproximació; 1 h de descens; 15 min de retorn.
Longitud: 150 m
Desnivell: 80 m
Dificultat: baixa
Època recomanable: primavera o després de pluges.
Material: neoprè, baga d’ancoratge, casc i una corda de 30 m.
Cartografia: Alt Urgell. Esc. 1:50.000. ICC.

TEXT I FOTOGRAFIES : Àlex Batllori