Tusse de Remuñe

Vall de Benasc - Ribagorça. Vèrtex #217

La Tusse de Remuñe és l’únic cim còmodament esquiable de la carena que tanca la vall de Remuñe pel N. És vèrtex on conflueixen tres valls i proporciona boniques panoràmiques en totes direccions.

L’ACCÉS
Des de Benasc seguim amunt la ctra. A-139 uns 12 km fins passar el pont que travessa el riu de Remuñe. Esplanada per aparcar.

L’ITINERARI
Sortim del costat del pont per un camí amb marques vermelles que s’enfila per un bosc de pins i segueix per uns plans (pleta dels Capellans) tancats al nord per unes parets. Abans d’arribar al riu ens enfilem per una coma al NW fins a un collet i flanquegem en lleugera baixada fins a uns grans plans (2.050 m) a nivell del riu. El travessem si encara és visible i seguim la vall per una zona engorjada (possibles allaus laterals després de grans nevades). Des del pla de l’Ibonet (2.200 m) es veu l’espectacular Forca de Remuñe al fons. La vall es torna a estrènyer fins als Arenals de Remuñe (2.380 m), on girem al S per la coma que baixa del pic de Remuñe. A uns 2.600 m tornem a orientar-nos a l’W i pugem per amplis lloms fins al portal de Remuñe (2.831 m). Girem al N per passar la Forca de Remuñe pel seu vessant W i anem seguint el llom (possibles cornises) que passa per dos turons fins a la Tusse de Remuñe amb els esquís als peus.

EL DESCENS
L’itinerari de pujada ens ofereix unes bones pales d’orientació N sota el pic de Remuñe. Si les condicions són bones, tenim tres variants inicials de descens d’orientació E amb més pendent en els tres colls que hi ha entre la Tusse i la Forca. S’ajunten amb l’itinerari de pujada en els Arenals de Remuñe.

Desnivell: uns 1.240 m
Horari: pujada: 4-5 h; descens: 1-2 h.
Dificultat: no hi ha cap tram d’especial dificultat, però si es busquen pendents forts, hi ha tres variants de baixada amb inclinacions d’entre 30º i 40º.
Material: l’habitual en l’esquí de muntanya.
Orientació: E, N, E, S.
Època aconsellable: es pot fer normalment fins ben entrada la primavera gràcies al punt de partida prou elevat i l’orientació E-W de la vall.
Cartografia: Valle de Benasque. Esc 1:30.000. Ed. Alpina.
Previsió meteorològica: www.aemet.es i tel.: 807 170 380.
Condicions de neu i risc d’allaus: www.aemet.es.
Allotjament: Hospital de Benasc: www.llanosdelhospital.com. Altres allotjaments a la vall: oficina de turisme de Benasc (tel.: 974 55 12 89; www.turismobenasque.com).

TEXT: Eloi Figueras